Ryder Cup 2023 spelas på Marco Simone G&CC utanför Rom. Svensk Golf har kikat på hur ett europeiskt lag kan komma att se ut // Foto: Getty Images

Ryder Cup 2023

Svensk Golfs Ryder Cup-lag 2023

Vi har spanat in i framtiden för europeisk herrgolf.

Text: Martin Strömberg • 2021-09-29 Uppdaterad 2021-09-29

Ryder Cup 2021 har precis avslutats och summerats.

Det blev en förkrossande amerikansk seger på Whistling Straits med 19-9. Ingen fullständig överraskning då det amerikanska laget var favoriter i egenskap av hemmaplan, bättre ranking och med facit i hand var de amerikanska spelarna också i bättre form än många i det åldersstigna europeiska laget.

Efter nio segrar i de tolv senaste Ryder Cup blev det en rejäl ögonöppnare för Europa och många talar om att det behövs en generationsväxling. Vi behöver få upp fler unga spelare för att kunna konkurrera med USA framöver och visst finns det mängder av europeiska spelare som är på väg.

Läs mer: Golf på TV – så sänds veckans tävlingar

Det är alltid kul att få försöka förutse utvecklingskurvor och föreställa sig hur ett eventuellt europeiskt lag kan tänkas se ut om två år på Marco Simone Golf & Country Club utanför Rom.

Mycket kan, och kommer att hända, på två år. Vissa spelare kommer att utvecklas åt rätt håll och andra kommer att tappa spelet helt. Det är så golfen fungerar och kanske har vi fått ett par helt nya namn som känns helt självklara i laget om ett och ett halvt år.

Men så här ser vårt tänkta lag ut om två år.

Vi har plockat med en rejäl mängd bubblare då tiden fram till nästa match är lång och vi har dessutom listat de svenskar som känns hetast att kunna lyckas inom den tidsramen.

Thomas Detry, Belgien

Ålder I Rom: 30 år

Världsranking: 73

Kommentar: Man har länge väntat på att Detry ska ta det där sista riktiga steget upp och bli en regelbunden segrare på Europatouren. Har alla delar av spelet men behöver lite mer mental tuffhet när det bränner till.

Calum Hill, Skottland

Ålder I Rom: 28 år

Världsranking: 109

Kommentar: Har slagit igenom ordentligt på ET i år med en seger och flera bra placeringar. Enkel sving, härligt närspel och totalt orädd.

Sam Horsfield, England

Ålder I Rom: 26 år

Världsranking: 108

Kommentar: Lite samma situation som Detry även om Horsfield redan har tagit två segrar på ET. Skyhög kapacitet men ojämn och oberäknelig både spelmässigt och strategiskt på banan.

Viktor Hovland, Norge

Ålder I Rom: 27 år

Världsranking: 14

Kommentar: Visade på Whistling Straits att hans långa spel håller världsklass. Behöver vässa sig runt och på greenerna så är han en man för topp-3 i världen. GIven i det europeiska laget i Rom.

Rasmus Højgaard, Danmark

Ålder I Rom: 22 år

Världsranking: 84

Kommentar: Ett av de absolut största framtidsnamnen i Europa och behöver bara spela ännu mer stora tävlingar, vänja sig vid miljön och bygga upp en ännu jämnare toppnivå.

Tommy Fleetwood, England

Ålder I Rom: 32 år

Världsranking: 37

Kommentar: Har haft en svacka med sina mått mätt men kommer förhoppningsvis att hitta rätt igen och då är Fleetwood en världsspelare.

Guido Migliozzi, Italien

Ålder I Rom: 26 år

Världsranking: 67

Kommentar: Har gått sin egen väg svingmässigt och har redan gjort några fina tävlingar i USA i år. Jättepotential och är inte rädd för att hamna i hetluften.

Rory McIlroy, Nordirland

Ålder I Rom: 34 år

Världsranking: 15

Kommentar: Det känns som att McIlroy vill ta ett stort ansvar och lägger mycket tyngd på sina egna axlar. Sätter för stor press på sig själv och han är den enda som egentligen sätter begränsningar på vad han kan göra. Kan han hitta glädje och frihet i spelet så finns ingen som slår nordirländaren.

Alex Norén, Sverige

Ålder I Rom: 41 år

Världsranking: 61

Kommentar: Var nära en plats på Whistling Straits efter ett starkt jämnt år. Behöver hitta topparna och vinna igen – då är han definitivt en spelare för Rom.

Thomas Pieters, Belgien

Ålder I Rom: 31 år

Världsranking: 110

Kommentar: Har hamnat lite i limbo efter några fina år men även Pieters har extremt hög potential. Kan vara lite okänslig i närspelet och har ibland även satt käppar i hjulet för sig själv mentalt men oj vad han kan spela när det stämmer.

Jon Rahm, Spanien

Ålder I Rom: 28 år

Världsranking: 1

Kommentar: Var enorm på Whistling Straits fram till sista dagen då han föll efter en olycklig start mot Scottie Scheffler. Kommer att vara en världsspelare i många år.

Victor Perez, Frankrike

Ålder I Rom: 31 år

Världsranking: 52

Kommentar: Har tagit steg varje år och tar han ett eller två till så är han uppe i världstoppen. Spelar kraftfullt och enkelt oftast men kan ibland sakna fantasi och är lite monoton i sitt spel.

Bubblare: Henrik Stenson, Laurie Canter, Francesco Molinari, Antoine Rozner, Bernd Wiesberger, Robert MacIntyre, Nicolai Højgaard, Matthew Fitzpatrick, Matt Wallace, Shane Lowry, Sergio Garcia, Sami Välimäki, Tyrrell Hatton, Matthias Schwab, Mathias Schmid

Svenskhoppen: Alexander Björk, Tim Widing, Henrik Norlander, Vincent Norrman, Kristoffer Broberg, Rikard Karlberg, Pontus Nyholm, Joakim Lagergren, Marcus Kinhult


Text: Martin Strömberg • 2021-09-29
TournyttAlexander NorenCalum HillGuido MigliozziJon RahmRasmus HøjgaardRory McIlroyRyder CupSam HorsfieldThomas DetryThomas PietersTommy FleetwoodTournyttVictor PerezViktor Hovland
Scroll to Top