Collin Morikawa avgjorde Ryder Cup. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Rekordseger för USA i Ryder Cup

Dominerade på hemmaplan och tar över Ryder Cup från ett till stora delar maktlöst Europa.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-26 Uppdaterad 2021-09-26

När Collin Morikawa med ett håls ledning tog sin singelmatch mot Viktor Hovland till 18:e hålet stod det klart att USA skulle komma upp i de 14,5 poäng som krävdes för seger. Norrmannen vann sedan sista hålet men Morikawas 0,5 poäng gjorde att USA säkrade Ryder Cup. 

Europa kom till 43:e upplagan av Ryder Cup som regerande mästare efter triumfen i Paris 2018.  På grund av coronapandemin sköts årets upplaga upp ett år. När lagen var satta såg USA:s lag enormt mycket bättre ut på pappret än Europas. USA var bättre rankade och i bättre form. Europa satsade på rutin. Det räckte inte och det var framförallt veteranerna i europeiska laget som inte fick till det på Whistling Straits.
I USA levererade alla 12 spelare och de såg svårslagna ut från start.

De rivstartade Ryder Cup på fredagen och vann första foursomesessionen med 3–1 och fyrbollsessionen med 3–1. Alla amerikanska spelarna såg stabila ut och det var bara spanjorerna Jon Rahm och Sergio Garcia som gav dem en fajt. 

Lördagen fortsatte i samma stil. USA vann foursome med 3–1 på förmiddagen. I eftermiddagens fyrbollar gick det lite bättre för Europa men poängen delades 2–2. 

Inför de avslutande singelmatcherna ledde USA med 11–5 och behövde bara vinna tre och dela en match. Scottie Scheffler ordnade första poängen. Patrick Cantlay den andra. Bryson DeChambeau den tredje och Collin Morikawa säkrade USA:s seger i Ryder Cup.

Efter att segern säkrats inleddes jakten på nytt segerrekord mot Europa. Största segermarginalen har USA som slog Storbritannien år 1967 med siffrorna 23,5–8,5. I nuvarande format och sedan Europa började tävla som lag år 1979 har Europa två gånger och USA en gång vunnit med siffrorna 18,5–9,5. När Daniel Berger vann sista matchen mot Matt Fitzpatrick stod det klart att USA satte ett nytt modernt rekord med siffrorna 19–9.

– Det här var inte bara en vinst, vi dominerade. Det här är en helt annan grej än att vinna en major. Här känner man publikens stöd hela tiden och det är en magisk atmosfär, sa Collin Morikawa.

Efter segern var det en nöjd och rörd kapten på prisceremonin. Steve Stricker har haft fullt förtroende för spelarna i laget hela tiden och sa att de såg hungriga och inställda på att vinna så fort de kom till Whistling Straits och att den inställningen fanns hela veckan.

– Jag vann aldrig någon majortävling, men det här är min major, sa Steve Stricker när han fick bucklan.

Europas kapten Padraig Harrington var besviken över resultatet men stolt över spelarna.
– De har kämpat men var USA helt enkelt för bra. Alla gjorde sitt yttersta och jag kunde inte begära mer av dem den här veckan. De tog momentum direkt och släppte det aldrig. Jag ångrar inga taktiska beslut, de amerikanska spelarna var i slutändan bättre än oss, sa Harrington. 

Ryder Cup
Europa 9 – 19 USA


Fredag, foursome 1–3
Fredag, fyrboll 1–3
Lördag, foursome 1–3
Lördag, fyrboll 2–2
Söndag, singel 4–8

Ryder Cup, dag 3, Singel

Match 1 
Rory McIlroy (EUR) 3/1 – Xander Schauffele (USA)

Match 2
Shane Lowry (EUR) – Patrick Cantlay (USA) 4/2 

Match 3
Jon Rahm (EUR) – Scottie Scheffler (USA) 4/3

Match 4
Sergio Garcia (EUR) – Bryson DeChambeau (USA) 3/2 

Match 5
Delad Viktor Hovland (EUR) – Collin Morikawa (USA) Delad

Match 6
Paul Casey (EUR) – Dustin Johnson (USA) 1/0  

Match 7
Bernd Wiesberger (EUR) – Brooks Koepka (USA) 2/1

Match 8
Ian Poulter (EUR) 3/2 – Tony Finau (USA) 

Match 9
Tyrrell Hatton (EUR) – Justin Thomas (USA) 4/3

Match 10
Lee Westwood (EUR) 1/0 – Harris English (USA) 

Match 11
Delad Tommy Fleetwood (EUR) – Jordan Spieth (USA) Delad

Match 12
Matt Fitzpatrick (EUR) – Daniel Berger (USA) 1/0Text: Olof Åsgård • 2021-09-26
TournyttRyder CupTournytt
Scroll to Top