Justin Thomas visar känslor i årets Ryder Cup som USA ser ut att vinna stort. Foto: Getty Images

Ryder Cup

USA jagar rekordseger i Ryder Cup

Inför singelmatcherna på söndag behöver USA bara 3,5 poäng för att vinna Ryder Cup på hemmaplan.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-26 Uppdaterad 2021-09-26

Efter två dagars spel har USA satt sig i en utmärkt position att vinna Ryder Cup på Whistling Straits. Ställningen inför söndagens avslutande singelmatcher är 11–5. 
När Europa vände och vann i Miraklet på Medinah 2012 var siffrorna 10-6 inför singlarna. Att det skulle bli lika dramatiskt på Whistling Straits känns avlägset. USA har helt enkelt spelat och uppträtt för bra och flera i Europa har inte fått till spelet, framförallt inte på greenerna.

Foursome, dag 2

Lördagen började i samma stil som fredagen – USA dök upp och levererade i foursome på förmiddagen. Det blev återigen 3 amerikanska poäng och 1 europeisk. Den stod Europas hittills bästa spelare för, spanjorerna Jon Rahm och Sergio Garcia.

  • Rahm/Garcia vann med 3/1 mot Berger/Koepka
  • Casey/Hatton förlorade med 2/1 mot Johnson/Morikawa
  • Hovland/Wiesberger förlorade med 2 upp mot Thomas/Spieth
  • Westwood/Fitzpatrick förlorade med 2/1 mot Schauffele/Cantlay

Fyrboll, dag 2

Ställningen efter foursomematcherna var 9–3 till USA och Europa var tvunget att höja sig i fyrbollarna. Och viss utdelning blev det men poängen delades, vilket innebär att Europa måste vinna 9 av de 12 singelmatcherna. Europa behöver 14 poäng för att behålla Ryder Cup medan USA behöver 14,5 för att överta den. Det räcker med tre vinster och en delning för USA på söndagen men som det sett ut hittills så kan det bli mycket mer än så. Ryder Cup-rekordet har USA som slog Storbritannien 1967 med siffrorna 23,5–8,5. Sedan Europa började tävla som lag 1979 har Europa två gånger och USA en gång vunnit med siffrorna 18,5–9,5.

Rahm/Garcia vann med 2/1 mot Spieth/Koepka

Jon Rahm är världsetta och har under Ryder Cup visat varför. Han har spelat bra tee till green och glänst i puttningen, speciellt vid kritiska ögonblick i matcherna. Spelpartnern Sergio Garcia, som nu vunnit flest Ryder Cup-matcher genom tiderna (25), hjälper till ibland och håller landsmannen på gott humör. Men det har främst varit Rahms show och duon är de enda som fått motståndarna att kämpa på samma sätt som USA fått resten av Europa att göra. Jordan Spieth och Brooks Koepka försökte men hade svårt att få i puttarna när det behövdes som mest. 

– Att se Jon göra som han gjorde idag var otroligt. Han är helt enkelt nummer 1 och jag försökte hjälpa till så gott jag kunde men han är så bra, sa Garcia efter matchen. 

Lowry/Hatton vann med 1 upp mot Finau/English

Shane Lowry var taggad, beslutsam och fick utdelning i matchen mot Tony Finau och Harris English. Tyrrell Hatton var minst lika taggad men fick som i tidigare matcher inte igång spelet. Lyckligtvis hade varken Finau eller English sina bästa rundor och Europa tog en viktig poäng. 

– Jag har alltid velat spela Ryder Cup. Det har varit en fantastisk upplevelse och även om det blir väldigt tufft hoppas jag att vi åtminstone ger dem en rejäl fajt imorgon. Stämningen är riktigt bra i laget och alla är ute och gör sitt allra bästa, sa Lowry efter matchen.

Fleetwood/Hovland förlorade med 3/1 mot Scheffler/DeChambeau

Två dagar i rad har det halvvägs in i ronderna sett ut som att Viktor Hovland och Tommy Fleetwood går mot seger i fyrboll. Men precis som på fredagen så tappade de sin ledning och efter fyra raka hålvinster  på hål 14, 15, 16 och 17 vann Scottie Scheffler och Bryson DeChambeau. Under hela Ryder Cup är det egentligen bara i puttningen som Hovland, Norges förste Ryder Cup-spelare, haft bekymmer. Förhoppningsvis hittar han linjerna i sin singelmatch.   

McIlroy/Poulter förlorade med 4/3 mot Johnson/Morikawa 

Ian Poulter fick igång lite glöd och sänkte några viktiga puttar men det räckte inte mot superparet Collin Morikawa och Dustin Johnson som vann sin tredje match tillsammans. Vad Rory McIlroy gjorde vet ingen, han syntes sällan i bild eller i scorekortet. Varken Poulter eller McIlroy har spelat de sista tre hålen på Whistling Straits än. 


Ställningen inför söndagens singelmatcher

Europa 5 – 11 USAText: Olof Åsgård • 2021-09-26
TournyttRyder CupTournytt
Scroll to Top