USA leder Ryder Cup efter de första fyra matcherna. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Viktig poäng för Europa men fördel USA i Ryder Cup

Efter första fyra foursomematcherna leder USA Ryder Cup. I den mest uppskruvade matchen tog Europa en viktig poäng.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-24

Första fyra matcherna i Ryder Cup är spelade. Foursome var spelformen och när första bollen gick ut hade knappt solen gått upp i Wisconsin. 

Rahm/Garcia vann med 3/1 mot Spieth/Thomas

Världsettan Jon Rahm var taggad, rapp i stegen och beslutsam i spelet. Spelpartnern Sergio Garcia behövde inte göra så mycket mer än att hålla bollen i spel så att Rahm kunde briljera i puttningen. Jordan Spieth och Justin Thomas spelade också bra men hamnade i underläge och fick kämpa. När de började hämta in och vinna hål så vaknade Sergio Garcia och satte en långputt på 16:e hålet vilket innebar att Europa inte kunde förlora matchen. Amerikanerna kämpade och efter ett konstslag av Spieth på 17:e hålet såg det ut som att matchen skulle fortsätta till 18:e hålet. Men spelpartnern Thomas missade parputten och gav därefter upp hålet och matchen. Viktig poäng för Europa och framförallt för Jon Rahm som antas få mest speltid av alla i Europa-laget. 

– Det var en bra match. Jordan och Justin spelade väldigt bra och vi behövde spela ännu bättre än dem för att vinna, som tur var visste jag vem jag hade vid min sida, sa en nöjd Garcia efter matchen. 

– Det är också skönt att ha en ballstriker som Garcia med sig. En bra match och det var väldigt skönt att jag fick igång puttningen snabbt. Bara att sätta den korta putten på första hålet gav mig enormt självförtroende, sa Jon Rahm.

Casey/Hovland förlorade med 3/2 mot Johnson/Morikawa

Norske Viktor Hovland förlorade sin första Ryder Cup-match i karriären. Men både han och engelske veteranen Paul Casey spelade överlag mycket bra golf. Men Dustin Johnson, världstvåa, och Collin Morikawa, världstrea, spelade ännu bättre och kunde i slutändan vinna komfortabelt med 3/2. 

Fitzpatrick/Westwood förlorade med 2/1 mot Berger/Koepka

Engelsmännen Matt Fitzpatrick och Lee Westwood hamnade tidigt i underläge mot Daniel Berger och Brooks Koepka som visade sig vara en trygg konstellation. Europa tvingades till långa putträddningar bara för att hänga med. Det gjorde de bra och matchen var lika efter första nio. Då lade Berger och Koepka i en växel till och matchen slutade till slut 2/1 för USA. 

McIlroy/Poulter förlorade med 5/3 mot Cantlay/Schauffele

Efter fem hål var Rory McIlroy och Ian Poulter fem ner mot bergsäkra paret Patrick Cantlay och Xander Schauffele. Européerna såg närmast handlingsförlamade ut i inledningen. Sen kom spelet igång lite samtidigt som Cantlay och Schauffele slappnade av. Efter bra puttning av Poulter ledde USA bara med tre efter elva hål och det såg ut som att Europa hade en liten chans att ta sig in i matchen igen. Den möjligheten stängdes bestämt av amerikanerna och efter två hålvinster på 14 och 15 var matchen över. För Europas del var McIlroy och Poulter morgonrondernas största besvikelse och även fast Xander Schauffele och Patrick Cantlay spelade briljant hade vi och förmodligen Europas kapten Padraig Harrington förväntat oss bättre spel från McIlroy och Poulter.  


Ställningen efter fredagens foursomematcher

Europa 1 – 3 USAText: Olof Åsgård • 2021-09-24
TournyttRyder CupTournytt
Scroll to Top