Bro Hof Slott. Foto: Jacob Sjöman

Krönika

FRANZÉN: Färden mot ett Ryder Cup i Sverige blir lång och ensam

Svensk Golfs tf chefredaktör Eric Franzén om uteblivna svenska Ryder Cup-drömmar.

Text: Eric Franzén • 2021-09-24 Uppdaterad 2021-09-24

Det är med någon procent vemod inombords som de första livesända bilderna från Whistling Straits kommer att tas in. För egentligen skulle ju detta vara det första Ryder Cup som spelades efter 2018 års oförglömliga golffest i megaformat på Bro Hof Slott.

Vi hade då kunnat blicka tillbaka mot en kaskad av minnen, där spelare som Henrik Stenson, Tiger Woods och Phil Mickelson hypotetiskt hade avrundat sina karriärer som spelare i Ryder Cup på svensk mark.

Sverige hade för en dryg vecka varit golfvärldens totala epicentrum. Något som också medfört att andra anläggningar, som kanske Visby och Falsterbo, surfat med på den kraftfulla vågen och väckt nyfikna tankar hos potentiella turister när de exponerats i den uppsjö av pliktskyldiga inslag och reportage om golflandet Sverige som garanterat pumpas ut i olika sammanhang.
Och framförallt hade spelet golf exponerats i sin allra mest medryckande form för ett antal nya ögon här i Sverige.

Men så blev det inte.

Att få ett Ryder Cup till Sverige känns idag väldigt avlägset. Men inte omöjligt.
Bro Hof Slott står fortfarande kvar som en av de bästa europeiska potentiella arenorna för evenemanget sett till infrastruktur och Stadium Course nästan ändlösa möjligheter att sättas upp för matchspel.

De som plockar upp stafettpinnen och börjar kratta manegen inför en ny ansökan kan också gräva fram en mängd lärdomar ur det som hände fram till 2010 års platta fall – då den svenska kandidaturen för Ryder Cup 2018 drogs tillbaka.

Det valhänta försöket att mobilisera svenska golfare till att bidra med 20 kronor per spelare, för att trygga en del av evenemangets finansiering, utmynnade i en otydlig och affekterad röra samt ett nej vid förbundsmötets omröstning.
Något som gav en defensiv idrottsminister möjlighet att backa ur rummet med ryggen först inför ett stundande valår – och lät henne slippa gräva djupare i den mängd av rapporter som visar vad ett Ryder Cup rent finansiellt genererar för värdlandet.

De som ska driva en framtida kandidatur för Ryder Cup har inget val. Parallellt med näringslivets nödvändiga uppbackning måste frågorna om Golfsverige och statens finansiella stöd måste hanteras på ett betydligt kraftfullare sätt till nästa gång.

2035 känns idag som ett väldigt avlägset årtal. Men det är troligen först då som ett Ryder Cup tidigast kan avgöras på svensk mark.
Intensiva rykten pekar på att 2031 års upplaga tillfaller England, med The Belfry eller London Club som troliga spelplatser. En kandidatur som tydligt backas upp av statligt stödda satsningen Sports UK som identifierat 100 stora idrottsevenemang som landet ska sträva efter att säkra värdskapet för.

För Golfsveriges del blir färden mot ett Ryder Cup under 2035 både mer ensam, långdragen och gropig. Men det finns i alla fall en möjlig väg framåt, vilket inte bör glömmas.

Om någon bara vågar ta plats i förarsätet.



Text: Eric Franzén • 2021-09-24
TournyttBro HofKrönikaRyder CupTournyttWhistling Straits
Scroll to Top