Kristoffer Broberg hade en kämpig sista dag men lyckades ta sin andra seger på Europatouren. Bland annat tack var en magsik chip i ett pressat läge. Bild: Getty Images

European Tour

Broberg en vinnare igen: ”Sex års helvete”

Kristoffer Broberg är tillbaka – och han var ordentligt rörd efteråt. En magisk chip i ett stressat läge räddade dagen.

Text: Bo Steffensen • 2021-09-19 Uppdaterad 2021-09-22

Hösten 2015 tog Kristoffer Broberg sin första Europatourseger när han spelade hem BMW Masters i Shanghai. Efter den tävlingen var han rankad 67:a i världen och på väg att slå igenom ordentligt.
I stället blev det sex kämpiga år med skador. Kristoffer Broberg har bland annat opererat vänster höft tre gånger.
Så det var mycket som stod på spel när Kristoffer Broberg gick ut med en åttaslagsledning i Dutch Open. En avslutande runda några slag under par och de andra spelarna skulle behöva gå ner till tio under för att gå förbi.
Ett tag såg det ut att spricka men Broberg höll hela vägen in.
– Jag är glad nu, men mitt spel var inte där i dag. Jag hade problem hela dagen och jag är glad att jag lyckades klara av det, sa han i en känslosam intervju på 18:e green, precis efter det att saken var klar.

TYSKEN Mattias Schmid, som gör sin första säsong som proffs, gick också i ledarbollen tillsammans med Broberg och dansken Marcus Helligkilde. Schmid var nio efter när dagen började.
Men tysken spelade precis så där som han inte skulle, med brobergska ögon, samtidigt som Kristoffer Broberg hade svårt i det långa spelet som svajade rejält. Däremot puttade han bra.
Efter nio hål var Broberg på par, Schmid fem under och ledningen nere i fyra slag.

Det blev en känslosam intervju för Kristoffer Broberg när segern var klar. Bild: Getty Images


SÅ TOLVAN, par 5 – och där såg det ut som att segern skulle rinna Kristoffer Broberg ur händerna.  I alla fall hela de sista resterna av den där en gång så trygga åttaslagsledningen.
Andraslaget landar drygt 30 meter från flaggan, till höger bland sand, buskar och träd. Kristoffer Broberg bestämmer sig för att gå för green, bollen studsar till i en buske, går bakåt och landar ospelbar under en trädgren. Samtidigt ligger Schmid på green med en sexmetersputt för eagle.
Broberg droppar och slår sitt femte slag  kort om green. Läget är sandigt och en bunker lite till höger mellan bollen och green. Stressigt. Det som inte skulle få hända är på väg att hända. En trippel ligger i luften.
Då chippar Kristoffer Broberg bollen i hål. Bogey.  Ett magiskt slag i ett riktigt krisläge. Schmid gör birdie. Broberg leder med två. Maximal utdelning.
– Det ändrade egentligen inte momentum så mycket för mig för jag slog en dålig trätrea i vattnet på fjorton, men jag gjorde en grym up and down på femton och pullade mitt utslag på 17 men sänkte för birdie så jag är riktgt nöjd med det, sa Kristoffer Broberg.
Längre än så kom han inte i intervjun. På frågan om vad segern betyder kom alla känslorna – och tårarna – på en gång.
– Sex års helvete … nej, jag klarar inte att prata, fick han fram och sjönk ned på knä.

PÅ 13, par 3, slår så Schmid, som gjort sju klockrena birdies och fem par på tolv hål, i vattendiket till höger och gör en dubbelbogey. Broberg fixar sitt par och har plötsligt fått tillbaka lite andrum.
Nu står det mellan Broberg som leder med fyra före Schmid och Alejandro Canizares. Övriga spelare är för långt efter.
Fem hål kvar att spela.
Ledningen krymper till tre slag. Broberg är 22 under par totalt, har satt banrekord två dagar i rad och gått runt på 61 slag på lördagen. Nu är han ett över för dagen.
Fyra hål kvar att spela. Samtidigt sänker Canizares för birdie på 16 och ledningen har nu krymp till två slag.
Broberg gör en fin birdie på 17, par 3 och knyter näven. Canizares strular till det för sig på 18 och gör en dubbel och när Kristoffer Broberg ställer sig på sista tee, par 5, leder han med tre före Schmid.
Driven sitter mitt i fairway. Broberg gör sitt par, går på par och slutar –23 totalt. Han vinner med tre slag och tar sin andra seger på Europatuoren. Den första kom 2015 i Shanghai. Mattias Schmid, som spelat felfritt förutom det där utslaget på 13, är sex under för dagen men det räcker inte.

KRISTOFFER Broberg är tillbaka.
Före tävlingen låg han 154 på Race to Dubai-rankingen, nu får han vinnarkategori på Europatouren (och hoppar upp till plats 82 på RtD).
Han hoppar även upp runt 530 platser på världsrankingen, från 772 till någonstans kring 240-strecket.
Dessutom ger segern honom 147 370 euro (cirka 1,5 miljoner kronor) i prispengar.
På presskonferensen efter segerceremonin sa Brobrg:

– Det har varit en mardröm. Jag var så nära att sluta spela. Det har varit så … Jag hittar inget ord för det, det har varit tufft. Det här är mycket större än förra segern, mer känslor.
En livsförändrande vecka.
Senaste svensk att vinna på Europatouren var Sebastian Söderberg hösten 2019.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Text: Bo Steffensen • 2021-09-19
TournyttDutch OpenEuropatourenEuropean TourKristoffer BrobergTournytt
Rulla till toppen