Det var nära, men det fattades 54 poäng till slut för Alexander Norén. Bild: Getty Images

PGA-touren

Antiklimax för storspelande Norén

Alexander Norén radade upp birdies och såg ut att kunna ta sig till tourfinalen. Men han föll på mållinjen.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-30 Uppdaterad 2021-08-30

Alex Norén behövde ta fram sitt bästa spel den sista dagen av BMW Championship på Caves Valley GC.
Norén gick in i tävlingen med 1 027 poäng på Fedex Cup-rankingen, en 43:e plats. Han behövde en topplacering för att ta sig upp och in bland de 30 bästa som får spela tourfinalen på East Lake.
Och svensken spelade bra.
Efter 13 hål var han fem under för dagen, delad åtta och –17 totalt. I det läget var han på 32:a plats på rankingen.
Birdie även på 14, den tredje raka, när Alex Norén sänker en tiometersputt, tar sig upp till en delad sjätteplats och är plötsligt innanför 30-strecket, på 29:e plats.
Detta kan gå. Fyra hål kvar. Sex under för dagen.
Andraslaget på 15 till tre meter från flagga. Nytt birdieläge. Norén drar putten höger. Nu delad sjua, 31:a plats och utanför igen eftersom Sergio Garcia just gjort en birdie.
Norén gör en ny birdie på 16, par 5-hålet, och är –7 för dagen med två hål kvar att spela. Även Garcia har gjort en birdie så Norén stannar delad sexa men är nu beräknad att sluta 28 på rankingen.
Innanför igen. Norén är i zonen men han är bara 18,8 poäng ovanför 30-strecket vid tillfället. Det finns inget utrymme för misstag på de två sista hålen.
Hål 17, par 3, 170 meter. Bollen landar mitt på green, åtta meter från hål. Par.

ALEX Norén är bogeyfri och sju under – men det krävs sannolikt en birdie till för att han ska klara det. Hål 18, par 4, är det svåraste hålet på banan.
Tre hål bakom Norén gör Garcia bogey och nu är Norén en av fem som delar femteplatsen på –19. Norén, Ancer, Dustin Johnson, Garcia och van Rooyen. Norén är nu beräknad att bli 27:a på rankingen. Problemet är att de andra har fler hål kvar att spela. Mycket kan hända.
Van Rooyen gör en birdie på 16 – och Norén faller till plats 29. Garcia är nu utanför på 31.
Så artonde.
Andraslaget hamnar i greenbunkern till vänster. Norén slår upp den till 2,5 meter – och missar parputten.
Alex Norén gör söndagens enda bogey, slutar 18 under par totalt och åker ner till en delad niondeplats. Han tar av sig kepsen, besvikelsen lyser i ögonen när han tackar medspelaren Webb Simpson. När Norén går mot klubbhuset är han beräknad att sluta 33:a på rankingen.
Norén kan nu bara vänta, men… Det kan i och för sig hända saker i bollarna bakom som gynnar honom men sannolikt faller han på målsnöret. Antiklimax.

ALEX Norén (71–66–67–66) slutar delad nia i tävlingen. Han delar placeringen med Jon Rahm och Abraham Ancer vilket innebär att alla tre får 300 Fedex Cup-poäng. Därmed når Norén upp till 1 327 totalt.
Patrick Reed, som är hemma och kurerar sig från dubbelsidig lunginflammation, tar plats 30 – på 1 381 poäng. Han är 54 poäng före Norén.
En tröst: även om Norén satt sin parputt på sista hålet så hade det ändå inte räckt. Då hade han delat åttondeplatsen med Sam Burns vilket hade gett 30 poäng till.
Så nära men ändå…
Men Alex Norén, som var fyra förra veckan på Northern Trust, har gjort sin bästa säsong på PGA Tour hittills. Och han fick 2,2 miljoner kronor för sin niondeplats.
Senast en svensk tog sig hela vägen till East Lake var 2015 när Henrik Stenson slutade tvåa i FedEx Cup, bakom Jordan Spieth.

PATRICK Cantlay vann tävlingen efter ett dramatiskt särspel mot Bryson De Chambeau. Det krävdes sex hål innan Cantlay stod som segrare.
Därmed leder Cantlay Fedex Cup inför den kommande tourfinalen.

Resultat BMW Championship

HÄR ÄR DE 30 SOM TOG SIG TILL TOURFINALEN


Text: Bo Steffensen • 2021-08-30
TournyttAlexander NorénBMW ChampionshipFedex CupPGA-tourenTournytt
Rulla till toppen