Snart är det dags att bänka sig men Reine Patriksson har en del sista minuten-grejer kvar att ta tag i innan Skaftö Open drar igång på fredag morgon. Bild: Göran Söderqvist

LET

Nu kliver Skaftö in på Europatouren

På några år har lilla Skaftö GK i Bohuslän gått från arrangör på svenska touren till att stå värd för en Europatourtävling. På fredag är det dags. Med majorvinnaren Pernilla Lindberg i startfältet.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-25 Uppdaterad 2021-08-26

För några år sedan, 2018, gick lilla Skaftö GK in som arrangör av en tävling på den svenska damtouren. Året efter ingick Skaftö Open på LET Access (Letas), undertouren till damernas Europatour.
Nu tar Didriksons Skaftö Open, som spelas 27–29 augusti, klivet upp på Ladies European Tour (LET).
– Det är fantastiskt roligt naturligtvis. Det har aldrig varit ett mål att vi skulle bli LET utan jag tänkte ju att Letas (LET Access Series, steget under LET, reds anm) var perfekt för oss. Men man får passa på nu när LET är på väg uppåt, det känns som rätt tid att hoppa på det här tåget, säger Reine Patriksson, eldsjäl, Fiskebäckskils-krögare och mannen bakom tävlingen.

SKAFTÖ GK, en bit utanför bohuslänska Fiskebäckskil på vägen mot Grundsund, är kanske mest känd för att det är klubben som fostrat Marcus och Frida Kinhult.
Banan är kort, trång och slingar sig mellan bergknallarna. En del utslag är blinda.
– Vår bana skulle aldrig klara av att ha en herrtävling, den är för kort. Men just som banan är nu så passar den damgolf bra. Det fick vi bevis för på Letas, det var nio av 128 spelare som gick under par. Då kände vi att om vi bara tar med banan in i framtiden och utvecklar oss hela tiden så blir det bra både för medlemmar och tävlingen, säger Reine Patriksson.
Startfältet är starkt. Här finns majorvinnaren Pernilla Lindberg, som inte spelat en svensk tävling sedan 2015, thailändskan Atthaya Thitikul (rankad 33:a i världen), Caroline Hedwall, de nyblivna svenskproffsen Maja Stark och Linn Grant… bara för att nämna några.
– Pernilla Lindberg är ju fantastisk. Snäll och tar sig tid. Hennes föräldrar är med här, de har inte sett henne spela på två år. Jättekul att ha en sådan profil som kommer hem till Sverige och spelar.
Reine Patriksson är nära vän med familjen Kinhult, har gått caddie åt Frida Kinhult och varit mycket med det svenska flick- och damlandslag där bland andra Maja Stark, Linn Grant, Amanda Linnér och Beatrice Wallin ingick.
– Jag har ju hängt med de tjejerna länge. Maja och Linn har blivit proffs precis, Beatrice, Amanda Linnér… Jag ser ju någon dem som favoriter att vinna tävlingen. De har varit här och spelat tre, fyra tävlingar genom åren så de kan banan ganska bra. Jag tror att någon av dem vinner.
Frida Kinhult kommer dock inte till start på hemmabanan.
– Nej, hon måste koncentrera sig på Symetra för att ta sig upp till LPGA. Hon hade självklart kommit om hon varit klar för LPGA, säger Reine Patriksson.

Pernilla Lindberg spelar in sig på Skaftö GK. På fredag går hon ut klockan 14.15 tillsammans med thailändskan Atthaya Thitikul och titelförsvararen Ingrid Lindblad. Foto: Göran Söderqvist

DAMERNAS Europatour har haft några tunna år och när Scandinavian Mixed spelades på Vallda i juni var det första gången sedan Helsingborg Open 2015 som det var LET-spel på svensk mark. I år har vi tre svenska LET-tävlingar.
Denna vecka är det Skaftö som gäller, nästa vecka Creekhouse Ladies Open på Kristianstad GK i Åhus.
– Någon frågade hur man kommer på att ha en LET-tävling på Skaftö. Jag tycker att det är världens bästa ställe att ha en Europatourtävling på. Här har vi en sådan otrolig sammanhållning, vi har en fantastisk fin miljö runt oss och så kommer spelarna till en bana som är lite annorlunda. Lite trixigare, inte lika lång. Vi kände att vi vänder på det och aldrig ska skämmas för att vi har en kort bana utan tvärtom, vi ska försöka göra den bättre hela tiden och utveckla tävlingen, säger Reine Patriksson.
Tanken med tävlingen är att skapa en upplevelse, att folk ska kunna komma till banan och ha kul även om de inte är superintresserade av golf.
– Vår idé har hela tiden varit att vi ska blanda in kultur, att vi ska ha mycket folk på tävlingen och bygga roliga saker för publiken. I vinter har vi engagerat en massa konstnärer, vi skulle ha konst ute på banan och utställningar inomhus och så vidare. Så kom Covid-19. Det satte stopp för många av våra planer. Vi har fått skjuta upp alla konstnärer till nästa år eftersom vi har fått begränsningar i publikantalet, säger Reine Patriksson.

Hur många åskådare får ni ta in?
– 600. Och de ger sig inte. Jag har försökt allt för att vi ska få ta in fler men det får vi inte. Vi tycker att det är löjligt att man får ta in 6 000 på Liseberg som ligger tio mil från oss när man bara får ha 600 på vår yta som är tre gånger så stor. Det finns ingen på någon myndighet som kan förklara varför det är så. Men det är som det är och vi får försöka le och göra vårt bästa.
Tidigare år har spelarna fått bo hemma hos folk. En del av det småskaliga, mysiga. Det går inte i år.
– Nej, i år måste de ha ett bubblahotell. Det fick vi veta i februari. Vår idé om att ta hand om spelarna, att de ska få bo gratis hemma hos folk, att de ska slippa hyra bilar, att vi kör dem… som vi gjorde 2019. Det kan vi tyvärr inte nu. Nu måste de bo på hotell Bokenäs 15 minuter härifrån och ha egna bilar.

PRISPOTTEN i Skaftö Open är 220 000 euro (cirka 2 250 000 kronor). Det var nära att tävlingen ställdes in. I stället har fyra dagars spel blivit tre och budgeten betydligt mindre.
– Man märker att det är en nivå upp. Jag är så glad att vi inte ställde in tävlingen vilket var jättenära att vi gjorde. I slutet av maj när vi fick alla besked av regeringen insåg jag att det kanske bara blir max 600 åskådare och tänkte ska vi verkligen göra detta. Men det får gå lite sämre med ekonomin i år så får vi ta igen det sedan. Det är viktigt att vi gör detta året, vi har jobbat så otroligt mycket. Marcus Kinhults tjej Agnes Hansson, det är ju hon och jag som jobbar med den här tävlingen. Vi kände att nu gör vi det här så kan vi det till nästa år, säger Reine Patriksson.

Följ livescoringen från tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-08-25
TournyttLadies European TourLETPernilla LindbergReine PatrikssonSkaftö GKSkaftö OpenTournytt
Scroll to Top