En emotionell Anna Nordqvist efter segern i AIG Women's Open. Foto: Getty Images

AIG Women's Open

Nordqvist vann British Open efter drama

Anna Nordqvist spelade hem sin tredje major efter iskyla på Carnousties stentuffa sluthål.

Text: Martin Strömberg • 2021-08-22 Uppdaterad 2021-08-22

Efter stor dramatik under slutronden, där både Anna Nordqvist och Madelene Sagström var inblandade i slutstriden, lyckades Nordqvist till slut avgöra på sista green. Segern innebar major nummer tre för Nordqvist som sedan tidigare har vunnit LPGA Championship 2009 och Evian Championship 2017.

– Jag har väntat på det här några år och har inte vunnit på ett tag vilket gör känslan ännu skönare. Det har varit några år av bra och dåliga perioder men har alltid varit en dröm att få vinna Women’s Open, sa en lycklig Nordqvist under prisceremonin.

Medan danskan Nanna Koerstz Madsen tappade på sluthålet höll Nordqvist huvudet kallt och lyckades producera precis det par som behövdes för att hålla undan till seger med ett enda slag.

Hela slutdagen var oerhört jämn och det skiljde bara ett slag mellan en mängd spelare stora delar av dagen. När engelskan Georgia Hall tidigt kom in på elva under par satte hon en ribba som spelarna i slutbollarna behövde matcha.

Madelene Sagström var efter en birdie på det svåra 17:e tolv under inför sista men Sagströms drive rullade retsamt ner i fairwaybunkern med liten marginal och hon tvingade lägga upp sig kort om Barry Burn. Putten för par var nära men det blev en bogey och elva under för Madelene som slutade delad tvåa med Hall och amerikanskan Lizette Salas.

Nordqvist spelade säkert och gjorde stabila par på Carnousties svåra avslutning och när hon tvåputtade för birdie på det 14 hålet tog hon sig till just tolv under par. På slutet var svenskan snarare nära birdie än att tappa slag på såväl 15, 16 som 17 och 18 som alla tillhör Carnousties allra tuffaste hål.

– Jag har spelat sluthålen bra hela veckan och vinden dog lite på slutet men de hålen kan vara brutala, sa Nordqvist efteråt.

Birdieputten på sista hålet rullade precis förbi hålkanten och stannade någon centimeter förbi. Själva segerputten blev därmed en ren formalitet och Anna Nordqvist kunde sträcka armarna mot den skotska skyn, som faktiskt sprack upp strax innan svenskan slog sitt andraslag in mot sista greenen.

För segern belönas Anna Nordqvist med 850.000 dollar, vilket motsvarar ungefär 7,5 miljoner kronor.

Slutställningen, AIG Women´s Open


Text: Martin Strömberg • 2021-08-22
TournyttAIG Women's OpenAnna NordqvistCarnoustieGeorgia HallLizette SalasLPGA TourMadelene SagströmNanna Koerstz MadsenTournytt
Scroll to Top