Sista chansen att imponera på kapten Catriona Matthew. Just nu är varken Anna Nordqvist eller Madelene Sagström klara för Solheim Cup. Foto: Getty Images

AIG Women's Open

Slutspurt inför Solheim Cup – svenskornas chanser

I skrivande stund är ingen svenska kvalificerad för Solheim Cup. Men både Anna Nordqvist och Madelene Sagström har bra chans på varsin plats.

Text: Oskar Åsgård • 2021-08-18

Veckans AIG Women’s Open på Carnoustie Golf Links är inte bara årets sista major för damerna, det är också den sista tävlingen att förbättra sin position på de rankinglistor som ligger till grund för Solheim Cup-uttagningen.

I nuläget är ingen svenska kvalificerad för matchen, som avgörs i Ohio om två veckor. Men än finns chansen.

Klara för spel i skrivande stund är Emily Kristine Pedersen (Danmark), Sanna Nuutinen (Finland), Sophia Popov (Tyskland), Charley Hull (England), Carlota Ciganda (Spanien) och Georgia Hall (England).

Men i och med att många rankingpoäng står på spel den här veckan finns förstås chans att det sker omkastningarna bland dessa namn. De två svenskor som har en rimlig chans att ta sig in i laget är Anna Nordqvist och Madelene Sagström.

Nordqvist är rankad 54:a i världen, elva placeringar bakom nämnda Georgia Hall som har den sista platsen via världsrankinglistan (från vilken fyra europeiska spelare tas ut). En framskjuten placering för Nordqvist i Skottland, rimligen runt topp-5, bör ge goda chanser att ta sig förbi Hall (givetvis beroende på hur hon spelar).

Sagström är rankad 77:a och behöver förmodligen en seger eller möjligen en ensam andraplats för att kunna klättra tillräckligt högt på världsrankingen för att spela sig in i laget på egen hand.

Den största möjligheten för svenskorna är dock förmodligen att lägga beslag på något av de sex kaptensval som Catriona Matthew har till sitt förfogande.

För Sagströms del kan man tänka sig att ”lottningen” i AIG Women’s Open skvallrar om att hon behöver en bra vecka på Carnousties links för att ge Matthew det där sista beviset på att hon ska få åka med till Inverness Club. Matthew och Sagström spelar nämligen i samma grupp de första två varven och det är förstås ingen slump.

Svensk Golfs analys: Nordqvist klar, Sagström nära

Frågar ni undertecknad är Anna Nordqvist i stort sett redan självskriven. Hennes Solheim Cup-erfarenhet (spelat i sex raka upplagor av matchen sen 2009), hennes segerprocent i SC (56,52 %) ihop med en godkänd formkurva bör rimligen vara tillräckligt övertygande för att Catriona Matthew ska välja henne om hon inte kvalar in själv.

Det finns bara inte sex stycken bättre europeiska spelare än Anna Nordqvist som är utanför laget just nu. Punkt.

För Madelene Sagströms del är det möjligen lite mer ovisst. Om vi för sakens skull tänker oss att ovan nämnda sex spelare kvalar in för egen maskin och att fyra i stort sett givna kaptensval är Anna Nordqvist, Mel Reid (England), Leona Maguire (Irland) och Matilda Castren (Finland) så återstår två platser.

Sannolikt står det mellan Celine Boutier (Frankrike), Nanna Madsen (Danmark), Caroline Masson (Tyskland), Esther Henseleit (Tyskland) och Sagström. I den striden är det Sagström som haft den ”sämsta” säsongen på LPGA, baserat på Race to CME Globe-rankingen hittills i år, men att hon har tidigare Solheim Cup-erfarenhet tror jag kan ge ett litet övertag över Madsen och Henseleit. Men förmodligen krävs det en solid spelmässig insats på Carnoustie och att svenskan imponerar på kapten Matthew under de första två varven, för att hon ska bli uttagen.


Text: Oskar Åsgård • 2021-08-18
TournyttAIG Women's OpenAnna NordqvistCatriona MatthewMadelene SagströmSolheim CupTournytt