Hugo Townsend planerar nästa slag på Oakmont. Bild: Getty Images

US Amateur

Townsend utslagen – efter särspel

De blev en tajt åttondel i US Amateur för svenske Hugo Townsend, ende europé bland de 16 bästa.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-13

Hugo Townsend, från Boden, var ende europé som tog sig till åttondelsfinal i US Amateur, som spelas på Oakmont CC i utkanten av Pittsburgh.
I åttondelen väntade amerikanen Nick Gabrelcik. Matchen spelades på fredagskvällen, svensk tid. Och den blev tajt.
Gabrelcik vann första hålet och var sedan det där lilla steget före en stor del av matchen. Efter 13 hål var amerikanen för första gången två upp. Då vann Hugo Townsend 14 och 15. Lika.
Varpå Gabrelcik tog hem 16 och sedan stod med ledning ett upp inför sista. Hugo Townsend plockade fram den birdie som krävdes och tog matchen till särspel.
Det räckte inte.
Första särspelhålet. Birdie Gabrelcik, par Townsend.
Nära men det blev ingen kvartsfinal för svensken.
I stället blir det åtta amerikaner som gör upp om titeln.


HUGO TOWNSEND gick igenom det inledande slagspelet som 19:e man, vann sedan mot amerikanen Aman Gupta med 5/4 och följde upp med seger mot Ryan Gerard (2 upp).
Därmed var Hugo Townsend en av 16 spelare kvar i fältet. 14 av dem från USA. En från Mexiko.

HUGO TOWNSENDS pappa Peter, som är engelsman, spelade två Ryder Cup för Storbritannien & Irland. Hans mamma Sofia är från Sverige, Hugo föddes i Dublin och när han var fem-sex år flyttade familjen till Boden.
Hugo Townsend fick med sig golfen från födseln och var tidigt en stor talang. Som 13-åring vann han Skandia Cup-finalen – 18 slag före tvåan.
Nu är han 21 år, rankad 44 i världen på amatörlistan och går på Boise State University i Idaho.

DAVID NYFJÄLL, som tog sig in i slutspelet som 64:e och sista man efter ett ha vunnit ett tolvmannasärspel och sedan gick vidare och slog ut en av favoriterna, var lika med amerikanen Ricky Castillo efter 18 spelade hål av 16-delsfinalen.
Särspel igen.
Där drog amerikanen det längsta strået. Båda gjorde par på de två första hålen. Nyfjäll gjorde det även på det tredje särspelshålet, men Castillo sänkte för birdie.

EN SEGER i US Amateur ger bland annat en biljett till nästa års Masters, US Open och Open Championship. Förutsatt att spelaren förblir amatör.


Följ livescoringen här


Text: Bo Steffensen • 2021-08-13
TournyttDavid NyfjällHugo TownsendTournyttUS Amateur
Scroll to Top