David Nyfjäll är vidare efter att ha besegrat elva andra i ett särspel. Foto: Göran Söderqvist

US Amateur

Nyfjäll vidare efter 12-mannasärspel

David Nyfjäll har långt kvar till en slutseger i US Amateur. Men efter att ha tagit sig vidare från ett tufft särspel med elva andra spelare lär han själv tro att han kan vinna över vem som helst.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-12 Uppdaterad 2021-08-12

David Nyfjäll är i veckan på plats i Pennsylvania för att spela i US Amateur på Oakmont, den största amatörtävlingen på herrsidan.

Tävlingen är uppbyggd på så sätt att man till en början spelar två ronder vanlig slaggolf för att få fram vilka spelare som därefter tar sig till en matchstege. De 64 främsta tar sig vidare men för David Nyfjäll krävdes lite mer än 36 hål för att ta sig till slutspelet.

Svensken var nämligen, tillsammans med elva andra, på 64:e platsen. Detta innebar att bara en av de tolv skulle ta sig vidare och de gick därför ut för att spela ett särspel. Tyvärr spelade de inte särspelen på ett sådant sätt att det var en tolvboll. För att spara lite tid delade man istället upp det till tre stycken fyrbollar.

I den första lyckades de fyra spelarna “bara” göra par. I den andra lyckades Joe Alfieri och Nick Dunlap göra birdie för att därmed redan eliminera de sex spelare som redan startat särspelet. En sista grupp skulle också spela det 15:e hålet, första särspelshålet. Alla i den sista gruppen hade goda chanser för birdie efter att ha satt upp inspelet nära flaggan. Men bara David Nyfjäll lyckades sätta putten för att därmed avancera från första steget med tolvspelare till att nu vara en av tre att ta sig vidare.

Trion bestående av Nyfjäll, Joe Alfieri och Nick Dunlap tog sig därmed till hål 18 för att göra upp om sista platsen. På första särspelshålet trion emellan gjorde Nyfjäll och Dunlap par. Alfieri gjorde bogey vilket innebar att det då bara var två spelare kvar. Därmed tog de sig åter till 18:e hålets tee för att få ett avgörande.

Den här gången satte Dunlap sitt utslag i den högra fairwaybunkern vilket innebar att han inte kunde nå green med slag två. Nyfjäll å sin sida hade inga problem att göra just det vilket till slut innebar att han kunde tvåputta för att ta sig vidare.
Detta gjorde han också, efter att ha satt en 2,5 meter lång parputt. Detta rapporterar Golf.com som också intervjuade svensken därefter.
– Parputten var lik en birdieputt jag hade på hålet innan. Den här var bara lite rakare så jag kunde sätta den, sa Nyfjäll som också menade att det var nervöst.
– Men nerver är en bra sak. Det innebär att det betyder något.

Särspel avklarat, slutspel inlett. Men på grund av mörker kunde inte Nyfjäll spela klart den första matchen i särspelet som ska återupptas 07.30 lokal tid. Istället har han bara spelat fyra hål och är delad med Mark Goetz (som var bäst av alla i kvalet till slutspelet).

Ytterligare en svensk är vidare. Hugo Townsend kvalade enkelt in i matchträdet och har ännu inte fått starta sin match mot amerikanen Aman Gupta.

Ludvig Åberg deltog också i US Amateur men lyckades inte ta sig till matchträdet.

Här finns aktuella resultat


Text: Jesper Johansson • 2021-08-12
TournyttDavid NyfjällHugo TownsendLudvig ÅbergTournyttUS Amateur
Scroll to Top