Madelene Sagström tappade tredje dagen i OS men har fortfarande en bra medaljchans. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Sagström fortsatt topp-10 – Nordqvist klättrar

Svenskorna hade olika upplevelser på greenerna under tredje dagen i OS-golfen som Nelly Korda leder med tre slag.

Text: Olof Åsgård • 2021-08-06 Uppdaterad 2021-08-06

Efter tre dagars golfspel i OS är Madelene Sagström delad sjua, totalt åtta under par. Hon var i ensam ledning efter första varvet och efter gårdagen var hon femma. På tredje ronden blev det 71 slag och Sagström fick inte till ronden som krävdes för att hänga på i toppen och tappade återigen placeringar. Idag var det var främst puttningen som svek henne. De två första ronderna tjänade hon drygt 2 slag mot fältet i det momentet. Tredje dagen var det tvärtom för Sagström som istället tappade 1,4 slag mot fältet i puttningen. 

Sagström är sju slag bakom ledande amerikanskan Nelly Korda men har bara två slag upp till bronsplatsen.
– Hade någon sagt till mig i början av veckan att jag skulle ligga i den här positionen inför sista rundan så hade jag varit supernöjd, säger Sagström till Aftonbladet.
Inför morgondagen planerar hon att hålla samma spelplan och förhoppningsvis få i några tidiga birdies.
– Ligger jag några slag efter i slutet så kanske jag tar lite större risker för att ge mig själv en chans, men till en början handlar det bara om att fortsätta mata. Jag brukar vara ganska aggressiv i allmänhet, så det är inte så långt ifrån att bara fortsätta med det, säger Sagström.

Lite bättre gick det för Anna Nordqvist som idag fick starta från hål 10, vilket kanske var vad hon behövde för att få igång ronden med tanke på att hon inledde de två första varven med bogey på hål 1. Idag behövde hon inte skriva in en enda bogey i scorekortet. Däremot tre birdies och hennes 68-rond tog henne upp tio platser.  Nordqvist hade en roligare dag på Kasumigaseki CC:s greener och är delad 20:e på totalt fyra under par. Imorgon tänker hon jaga och har inte gett upp hoppet om medalj.
– Jag kommer att behöva väldigt mycket hjälp, men jag fortsätter att köra mitt race och fokusera på det jag kan påverka. Jag kommer behöva attackera i morgon. Rory Sabbatini visade ju att allt är möjligt, säger Nordqvist till TT.

Ett litet orosmoln inför finalronden är det oväder som kanske drar in över Tokyo och golfbanan imorgon, vilket kan göra att hela finalronden blåser och regnar bort. Eftersom alla OS-tävlingar måste vara klara på söndag när spelen avslutas så kan det här innebära att damernas OS-golf avgörs över 54 hål. Alla är medvetna och informerade om att så kan bli fallet men Internationella Golfförbundet (IGF) kan inte ta något definitivt beslut förrän det är helt klart att tävlingen inte kommer hinna avgöras över 72 hål.
– Det finns en risk att stormen kortar ner tävlingen till 54 hål. Med det sagt så är intentionen att fortsätta som planerat och att övervaka stormen innan ett definitivt beslut fattas, skriver IGF på sin hemsida.
Om tävlingen inte kan fortsätta och dagens resultat blir slutresultatet skulle Nelly Korda vinna guld och indiskan Aditi Ashok silver. Bronsmedaljen går dock inte att dela i flera bitar så de fyra spelare som just nu delar tredjeplatsen skulle behöva göra upp i särspel. Och även om inte fjärde ronden går att genomföra har IGF hopp om att hitta luckor i stormen där särspelet kan avgöras.

Klicka här för aktuell ledartavla.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-08-06
TournyttAnna NordqvistMadelene SagströmOS TokyoTournytt
Rulla till toppen