Värmen i Japan gör det jobbigt för spelare och framförallt deras caddies. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Hetta och stormvarning – OS-golfen kan kortas av

Risk för regn och extremhetta ställer till det för arrangörer, spelare och caddies i OS.

Text: Olof Åsgård • 2021-08-04

Efter första ronden i damernas golftävling i Tokyo-OS leder Madelene Sagström, Sverige. Hon var bogeyfri och gick runt på 66 slag, fem under par. Hon jagas av en hoper bra spelare anförda av världsettan Nelly Korda, USA, som är ett slag bakom svenskan. 

En stor snackis har varit värmen på Kasumigaseki Country Club. Under första ronden i OS var temperaturen 34 grader och spelare och caddies drack kopiöst och försökte skydda sig mot solen med långa ärmar och handdukar. För vissa räckte inte det. Lexi Thompsons caddie Jack Fulghum höll ut i 15 hål innan han tvingades bryta. Tack och lov stod LPGA:s Donna Wilkins utanför repen och kunde ta över caddiejobbet sista tre hålen.
– Han frågade mig om jag tyckte att han såg vit ut. Han såg inte ut att må bra. Jag vill bara att han ska vara frisk, det är viktigast. Om han inte kan komma tillbaka så hittar jag en lokal caddie, säger Lexi Thompson som gick ett över par och är delad 36:a, precis som Anna Nordqvist. 

Redan igår var hettan ett problem och på tisdagseftermiddagen fördes Yuka Sasos caddie Lionel Matichuk akut till sjukhus för värmeslag och han kunde inte längre bära bagen åt filippinskan. Filippinernas landslagscoach Miko Alejandro fick hoppa in och hjälpa senaste U.S. Women’s Open-vinnaren. Första ronden blev inte lyckad för Saso som gick tre över par och är delad 47:a. 
Att caddies får det värre i värmen än spelarna är inte så konstigt. Bagarna kan väga upp mot 20 kg.

Ledaren i tävlingen kände av värmen men var förberedd.
– Det är värre för caddies än för oss spelare. Det är väldigt varmt. Men hanterbart. De flesta av oss har spelat mycket golf i Asien så vi vet vad vi behöver göra. Dricka mycket vatten, ha våta handdukar och använda paraply, säger Madelene Sagström. 

På det ser det ut som att ett rejält oväder är på igång och finalronden på lördag kan komma att regna bort helt och hållet. Den överhängande risken gör att damernas tävling kan kortas av eftersom grenen måste vara avgjord när OS avslutas på söndag. Att spela 27 eller 36 hål på en dag har uteslutits på grund av hettan. Spelarna är informerade om att tävlingen kan kortas till 54 hål.  

Klicka här för aktuell ledartavla.

Madelene Sagströms caddie Shane Codd såg också plågad ut men ska enligt uppgift må bra. Foto: Getty Images

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-08-04
TournyttLexi ThompsonMadelene SagströmOS TokyoTournytt
Scroll to Top