Sitt vanliga jag igen. Annika Sörenstam vann U.S. Senior Women's Open.

Majorseger!

Sörenstam överlägsen i U.S. Senior Women’s Open

Nu har barnen fått se mamma vinna på riktigt. Sörenstam vann övertygande i sin seniordebut.

Text: Olof Åsgård • 2021-08-01 Uppdaterad 2021-08-01

För 13 år sedan vann Annika Sörenstam sin senaste LPGA Tour-titel. Segern i Pure Silk Championship 2008 var hennes 72:a på LPGA Tour. Två år tidigare vann hon sin tionde majortitel i U.S. Women’s Open. Nästan direkt efter sista segern 2008 meddelade hon att hon skulle sluta med professionell golf efter säsongen. 

Efter det har det egna spelet varken underhållits eller känts särskilt lockande. När sonen Will McGee började få smak för golf så följde mamma med ut på banan och rangen och slog lite bollar här och där. Helt plötsligt väcktes golfglädjen till liv igen och hon bestämde sig för att ta upp karriären igen för att prova lyckan på seniortävlingar när hon fyllt 50 år, i synnerhet i U.S. Women’s Senior Open. 

För att få igång tävlingskänslan igen ställde hon i februari upp i LPGA Tour-tävlingen Gainbridge LPGA som spelades utanför familjens hus på Lake Nona G&CC. Hon var ringrostig men klarade kvalgränsen och slutade på 74:e plats. 
I juni var hon och Henrik Stenson värdar för LET- och ET-tävlingen Scandinavian Mixed som spelades på Vallda G&CC utanför Kungsbacka. Där visade hon stundtals gammal god form men var ojämn och missade kvalgränsen. 

Förra veckan var det dags för själva anledningen till nysatsningen – U.S. Senior Women’s Open på Brooklawn CC i Connecticut, strax nordöst om New York. 
50-åriga Annika Sörenstam dök upp, hon visade varför hon är världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna och vann som vanligt – väldigt övertygande. 

Hon satte sig i en bra position direkt och var i delad ledning efter första ronden. Den ledningen släppte hon aldrig och efter 72 spelade hål stod det klart att Sörenstam vunnit sin elfte majortävling i golf. Segerscoren skrevs till 12 under par, åtta slag bättre än landsmaninnan Liselotte Neumann som slutade tvåa.
Svenskorna spelade alla fyra varv tillsammans och trots att Neumann var besviken på dagens spel, speciellt puttningen, var hon nöjd med andraplatsen.

Sörenstams tredje rond var hennes sämsta i tävlingen men hon tog sig runt på par samtidigt som Neumann gick ett under. Det betydde att försprånget bara var två slag inför sista varvet. Neumann rivstartade med eagle på ettan, men Sörenstam var fortsatt i ledning efter en inledande birdie. Och när Neumann gjorde bogey på trean och femman befann sig Sörenstam plötsligt i en ganska betryggande ledning som hon sedan utökade efter birdies på sjuan, åttan och tian. Efter det var det mer eller mindre klart vem som skulle vinna och Annika Sörenstam var överlägsen och gick på 68 slag sista ronden. 

Segern fick firas direkt med de närmaste. Hela familjen Sörenstam-McGee har varit på plats under tävlingen. Maken Mike McGee har burit bagen, diskuterat måtten och räckt över klubborna. Barnen Ava och Will har hejat på från sidan. Fram till nu har de bara sett höjdpunkter och filmklipp från mammas karriär. Nu har de sett henne vinna och efter utslaget på 18:e hålet gick hela familjen hand i hand ut på 18:e fairway och omfamnades sedan i en stor segerkram på 18:e green.
– Det är inte lätt att komma tillbaka efter 13 år. Det här har verkligen varit en familjeaffär och det har varit fantastiskt att ha dem här. Jag trivs med att vara ute och spela igen, det är inte likadant som förr men ett dåligt slag är inte hela världen längre, säger Annika Sörenstam till Golf Channel.

Svenska placeringar i U.S. Senior Women’s Open
1. Annika Sörenstam, -12
2. Liselotte Neumann, -4
D7. Helen Alfredsson, +2

MC. Carin Hjalmarsson

Klicka här för alla resultat i U.S. Senior Women’s Open.

Sörenstam firas på 18:e green. Foto: Getty Images

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-08-01
TournyttAnnika SörenstamLiselotte NeumannTournytt
Rulla till toppen