Xander Schauffele, USA, OS-guld. Foto: Getty Images

OS Tokyo

OS-guld till USA – skrällsilver till Slovakien

Amerikanen Xander Schauffele överst på pallen. Bredvid honom står överraskande Rory Sabbatini som bytte Sydafrika mot Slovakien.

Text: Olof Åsgård • 2021-08-01

Han är bara 27 år och har haft en bra och framgångsrik karriär hittills. Trots det har han hamnat i en av golfens mest uttjatade kategori ”Den eviga tvåan” och har setts som en spelare som borde få vinna en majortävling. OS är ingen major men nu har amerikanen Xander Schauffele vunnit en stor tävling och är OS-guldmedaljör. 

Guldet säkrades genom extremt bra spel på andra varvet i fredags då han gick upp i ensam ledning efter 63 slag. Samma fina spel visade han inte i helgen men spelade tillräckligt bra för att hålla ledningen och konkurrenterna borta. Under söndagen fick amerikanen se sig jagad och vid ett par tillfällen delade han även ledningen. Men en birdie på hål 17 gjorde att han gick återigen upp i ensam ledning på 18 under par, ett slag före tvåan. På sista hålet blev det spännande igen när Schauffele missade fairway till höger och tvingades lägga fram sig. Sen visade han prov på bra nerver och slog en bra wedge nära hål. Guldputten för par var inte given men Schauffele var bestämd och satte den mitt i hål. Guld till USA. 
– Jag försökte hålla mig lugn. Slog en hemsk drive på 18 men kunde lyckligtvis lägga mig tillräckligt nära. Men det var stressigt och när jag sänkte putten lyftes en stor vikt från mina axlar. OS är speciellt. Jag vet att det är ett ord som används mycket, speciellt av oss golfare. Men det är så annorlunda för oss. Vi är vana vid att spela för pengar och efter ett bestämt årsschema, det här sker vart fjärde år och blir en annan känsla. Du har på dig ditt lands färger och alla försöker bara visa sitt bästa jag, det blir en speciell och ovanlig känsla, säger Xander Schauffele.

Att Schauffele skulle vinna OS-guld var ingen stor överraskning men att silvret skulle gå till Slovakien hade nog ingen tippat på inför OS. Rory Sabbatini bytte nationalitet från Sydafrika till Slovakien 2018 i samband med att han gifte sig med sin fru Martina Stofanikova som agerat caddie åt sin make under OS.
Sabbatini hade bäst söndag av alla och slog till med nytt olympiskt rekord när han gick runt på 61 slag, tio under par för dagen och 17 under par totalt. 45-årige Sabbatini var äldst i startfältet och OS-silvret får nu pryda karriären som tidigare innehöll sex PGA Tour-segrar, varav den senaste var Honda Classic 2011.

Vem som skulle vinna bronset blev en långdragen historia där hela sju spelare hade samma score och fick gå ut och spela särspel för att se vem skulle göra Schauffele och Sabbatini sällskap på pallen.
Japanen Hideki Matsuyama och britten Paul Casey fick lämna efter första särspelshålet. Resterande fem gick vidare och alla fem var kvar efter nästa hål. På tredje särspelshålet försvann Rory McIlroy, Irland, Sebastian Munoz, Colombia och Mito Pereira, Chile. Kvar i bronsmatchen var Collin Morikawa, USA och CT Pan, Kinesiska Taipei. Den sistnämnde knep också bronspengen efter att Morikawa hamnat i ett pluggat bunkerläge och gjorde bogey.

Amerikanske OS-guldmedaljören Xander Schauffele gratuleras av hemmaspelaren Hideki Matsuyama. Foto: Getty Images

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-08-01
TournyttOS TokyoRory SabbatiniTournyttXander Schauffele
Scroll to Top