Dags för den fjärde av årets fem majors – The Amundi Evian Championship. Foto: Getty Images

Evian Championship

Allt om veckans major – The Evian Championship

Golfbanan. Historiken. Svenskorna. Vädret? Damernas ”femte” major startar på torsdag.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-20 Uppdaterad 2021-07-22

I veckan spelas den första av två majortävlingar på europeisk mark – The Amundi Evian Championship. Som vanligt är spelplatsen Evian Resort Golf Club vid Genèvesjön i Frankrike. I augusti spelas AIG Women’s Open på Carnoustie och däremellan ska OS i Tokyo avgöras.

Veckans tävling har en rik historia som startade 1994. Catrin Nilsmark vann 1999, Annika Sörenstam 2000 och 2002. Helen Alfredsson vann första upplagan 1994 och lyckades bärga två segrar till. Den sista kom 2008 men på den här tiden var inte Evian en majortävling. Det blev den 2013 då norskan Suzann Pettersen skrev historia som den första vinnaren av den ”femte” majorn.
2017 vann Anna Nordqvist Evian Championship och säkrade därmed sin andra majortitel i karriären. Det året var golfbanan extremt regnsur och efter att första dagen regnade bort kortades tävlingen ned till tre varv. 

Genom åren har Evian Resort GC fått både ris och ros av spelarna. Vyerna och omgivningen är bedårande och om vädret varit gynnsamt gör sig de gröna spelytorna väldigt bra på TV, men mycket regn följt av värme kan ge bruna fläckar med dålig tillväxt. Vissa hål är väldigt tekniska vilket bådar för bra underhållning för publiken men besvikelse hos spelarna som kan straffas hårt även vid bra spel. Det är främst amerikanskor som riktat kritik mot banan. Efter att ha missat kvalgränsen 2019 skrev Lexi Thompson på sin Instagram att hon var tacksam över att inte behöva genomlida två varv till på banan. Landsmaninnan Stacy Lewis bojkottade tävlingen i två år för att hon inte gillade banan och hur den sattes upp. Varken Lewis eller Thompson spelar årets upplaga. 

Det gör däremot 2017 års vinnare Anna Nordqvist och får sällskap av Daniela Holmqvist, Pernilla Lindberg och Madelene Sagström. Förutom segern 2017 har Nordqvist en tiondeplats 2014 som bästa resultat. Nordqvist gör sitt åttonde Evian Championship precis som Pernilla Lindberg – med en delad 26:e plats 2018 som bästa resultat. Madelene Sagström som tillsammans med Anna Nordqvist kommer försvara de svenska färgerna i OS, gör sin fjärde start. På de tre första försöken har hon inte klarat kvalgränsen. För Daniela Holmqvist väntar däremot debut i Evian.

På förhandsbilderna ser det ut som att banan är i bra skick. Vädret brukar vara ett stort frågetecken i Evian och väderprognosen visar bra och soligt väder under de två första dagarna med temperaturer runt 30 grader, men sedan ser det ut att falla en del regn under helgen och det finns även risk för åska.

Regerande mästarinna är sydkoreanskan Jin Young Ko som vann 2019. Förra året ställdes tävlingen in på grund av coronapandemin.

The Amundi Evian Championship spelas 22–25 juli. Tävlingen sänds på Viaplay och V Sport Golf. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-07-20
TournyttAnna NordqvistDani HolmqvistEvian ChampionshipMadelene SagströmPernilla LindbergTournytt
Rulla till toppen