Ingen kunde matcha Alexander Björks 63:a den tredje ronden i Scottish Open och nu har Björk fint läge att knipa en biljett till The Open nästa vecka // Foto: Getty Images

Europatouren

Björk jagar plats i The Open efter dagens bästa rond

Jagar en plats i nästa veckas major efter kanonronden.

Text: Martin Strömberg • 2021-07-10

Förra veckan kvalade sig Rikard Karlberg in i nästa veckas The Open efter en fin andraplats i Irish Open.

Den här veckan i Skottland är det Alexander Björks tur att vara med och hugga på en av de tre platserna till den enda europeiska majorn på herrsidan. Björk gick tredje ronden på 63 slag (-8) och klättrade från en delad 62:a plats till en delad 8:e inför slutronden. Ett hopp på 54 placeringar.

De tre främsta den här veckan som ännu inte är klara för The Open får varsin plats.

– Just nu har jag bara fokus på morgondagen och att ge mig chansen till en bra placering. Antingen räcker det till Open nästa vecka eller så blir det en dryg månads semester, säger Björk till Svenskgolf.se.

Det var fina och ganska lättscorade förhållanden under lördagen på The Renaissance Club i North Berwick utanför Edinburgh och många spelare utnyttjade de fina förutsättningarna.

Men ingen gjorde det lika bra som Björk.

Fyra birdies på vägen ut följdes av lika många på hemvägen och Björk tappade inga slag på vägen.

– Jag spelade bra och försökte ösa på så mycket det gick. Känslan är helt ok, tycker att jag är på gång igen efter några dåliga veckor, summerade Björk dagen för Svenskgolf.se.

Få spelare i toppen lyckades matcha Björk och därmed sjönk avståndet upp till täten till bara fyra slag. I ledningen finns belgaren Thomas Detry och engelsmannen Matthew Fitzpatrick,. båda 14 under par.

Såväl Fitzpatrick som Jon Rahm och Lucas Herbert före Björk i resultatlistan är redan klara för The Open men vare sig Detry eller de två delade femmorna Min Woo Lee och Wade Ormsby är klara. Det kommer att innebära en spännande slutrond där Björk behöver passera minst en av de tre spelarna framför honom i nuläget för att ta en av de åtråvärda platserna.

Noterbart från tredje ronden är också att sydafrikanen Dean Burmester satte rekord över lägsta niohålsscore i Scottish Open under 2000-talet då han gick sista nio på 28 slag. Detta efter att bland annat ha sänkt andraslaget från fairway från 160 meter på hål nummer 13 och sedan igen från 190 meter på hål nummer 15. Tala om att vara i zonen.

Joakim Lagergren hade också en fin dag på The Renaissance Club och klättrade till en delad 31:a plats efter 67 slag (-4). Marcus Kinhult gick på 72 slag (+1) och ligger på delad 37:e plats inför avslutningen på söndagen.


Klicka här för att komma till ledartavlan


Text: Martin Strömberg • 2021-07-10
TournyttAlexander BjörkEuropean TourJoakim LagergrenJon RahmLucas HerbertMarcus KinhultMatthew FitzpatrickMin Woo LeeScottish OpenThe Renaissance ClubThomas DetryTournyttWade Ormsby
Scroll to Top