Anna Nordqvist och Madelene Sagström representerar Sverige i OS i Tokyo. Foto: Getty Images

OS

Nordqvist och Sagström klara för OS: ”Helt magiskt”

Den svenska golftruppen till OS i Tokyo är spikad och klar. Anna Nordqvist och Madelene Sagström kommer spela för Sverige och de båda siktar mot medaljerna.

Text: Jesper Johansson • 2021-07-01 Uppdaterad 2021-07-27

129 svenska idrottare är klara för deltagandet i de olympiska spelen i Tokyo. Fyra av dem är golfare.
Sedan tidigare är det klart att Alex Norén och Henrik Norlander kommer spela för Sverige på herrsidan.
Nu är det även klart att Anna Nordqvist och Madelene Sagström kommer spela för Sverige på damsidan.

Med tanke på hur startfältet är skapat kommer de båda ha en rejäl medaljchans på Kasumigaseki Country Club och de båda är där för att inte bara ta in en häftig upplevelse, utan också slåss om medaljerna.
– Ett OS-guld skulle slå väldigt högt. Som uppväxt i Sverige tittade man på alla olympiska spel och vi har en kultur i Sverige med fantastiskt duktiga idrottare som vi fått följa genom åren. OS är något väldigt speciellt och det skulle kännas otroligt stort att vinna, säger Anna Nordqvist under en presskonferens.

– Jag tycker alltid man ska ha målet att vinna och försöka ge sig själv chansen. Men jag är bara tacksam över chansen att få representera Sverige i ett OS, det är helt magiskt. Mycket kommer vara annorlunda runtomkring men väl på banan tror jag det kommer vara ganska likt det vi brukar göra, säger Sagström.

Anna Nordqvist har redan spelat ett OS. 2016 deltog hon i Rio de Janeiro. Där blev det en delad elfteplats. Ett resultat hon kanske inte var helt nöjd med, men samtidigt ser hon tillbaka på sin medverkan där med värme. Mycket tack vare vistelsen i OS-byn och hur speciellt det är med alla samlade atleter på samma ställe.

Till sommaren hoppas hon förstås att förbättra sin delade elfteplats. Detta trots ett minst sagt hektiskt schema. I veckan är hon i Dallas för att spela på LPGA Tour. Nästa vecka ska hon till London. Sedan hem till Sverige för att därefter ladda upp inför Evian Championship. Därifrån går flyget sedan till Tokyo och OS för att sedan ta sig tillbaka till Europa för Scottish Open och British Open.
– Sommaren är tuff och det är ingen skillnad i år. Men jag kommer ha två veckor ledigt före och efter Evian så det är bara att göra det bästa av situationen och jag gillar att spela mycket. Det är inte perioden man lägger ner all träning utan det förarbetet är redan gjort. Nu handlar det snarare om att bibehålla spelet och försöka träffa formen ordentligt.

Med ett olympiskt spel mitt i sommaren har ett antal spelare tvingats göra ett val. Hannah Green har bland annat valt att hoppa över deltagandet i Evian för att kunna ladda upp inför OS. Samtidigt är det spelare som valt att skippa OS för att vara väl förberedda för de majors som spelar nu under sommaren. För Madelene Sagström var det visserligen ingen tvekan på att hon skulle delta i OS. Men hon vill för den sakens skull inte värdera majors och OS-guld på olika sätt.
– Kan man inte få vinna båda? Det är en helt annan grej att representera Sverige i ett OS och medalj där skulle vara helt magiskt. Jag skulle väl säga att jag värderar båda väldigt högt. Men varje gång man representerar Sverige är det en annan känsla. Man spelar för något större än sig själv.
– Vi spelar en väldigt individuell idrott med våra egna små team och när det kommer till kritan är vi själva där ute. Det blir lite annorlunda när du representerar en större grupp. Jag skulle säga att det känns annorlunda och att det gjort så varje gång man spelat för Sverige i ett EM eller i Solheim Cup. Det blir att man inte bara spelar för sig själv utan också för alla andra som litar på dig. Jag tycker alltid det blir speciellt med den lagkänslan.

Damernas golftävling i OS spelas 29 juli till 1 augusti. Klicka här för att se hela startfältet i OS på både herr- och damsidan.

Herrarna som representerar Sverige i OS: ”En stor ära”


Text: Jesper Johansson • 2021-07-01
TournyttAnna NordqvistMadelene SagströmOSOS TokyoTournytt
Scroll to Top