Upplagt för en riktig superduell mellan Lizette Salas och Nelly Korda. Ingen av dem har vunnit en major tidigare. Foto: Getty Images

KPMG Women's PGA Championship

Suveräna amerikanskor springer ifrån fältet

Madelene Sagström tappade mark mot täten under lördagen och är delad sjua inför avgörandet i Atlanta. Lizette Salas och Nelly Korda är i en klass för sig.

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-26 Uppdaterad 2021-06-26

Segerchansen har minskat – men Madelene Sagström kan med gott hopp se fram emot finalvarvet och upplösningen av Women’s PGA Championship, årets tredje major, på Atlanta Athletic Club i Johns Creek, Georgia.

Hon startar i en av söndagens sista bollar. Hon gör det som sjua, åtta slag från en amerikansk ledarduo men med tre slag upp till tredjeplatsen.

Positionen kunde ha varit betydligt sämre.

Ett oväntat misstag på det 15:e hålet, ett av den tuffa mästerskapsbanans lurigaste korthål, betydde såväl vattenbesök, dropp och två puttar för en dubbelbogey. I det läget var hon på väg ut ur resultattavlans topp 10-lista.

Tre till tuffa avslutningshål, samtliga med vattenhinder, återstod att spela.

Det 15:e hålet på Atlanta Athletic Club ställde till det för Madelene Sagström. Foto: Getty Images

Madelene skakade snabbt av sig sitt misstag och avslutade lördagsvarvet med tre magnifika inspel. Med två birdies (hål 16 och 18) tog hon sig tillbaka till minus sju. Framför allt visade hon den mentala styrka som tagit henne till den allra högsta nivån i de största sammanhangen.

Inför finalrundan delar hon på sjundeplatsen med tyskan Esther Henseleit som överraskat stort i Atlanta.

Fyra europeiskor är samlade på topp 10-listan, en global ledartavla med nio nationers flaggor intill spelarnamnen: den amerikanska, thailändska, italienska, franska, filippinska, tyska, sydkoreanska, kinesiska och lyckligtvis också den svenska.

Att enbart tre sydkoreanskor är bland de 30 bästa får närmast ses som en sensation och möjligen ett trendbrott.

Efter elva majors utan amerikansk vinnare har hemmanationens stjärnor skaffat sig ett utmärkt utgångsläge. Nelly Korda och Lizette Salas delar på ledningen på 15 slag under par, fem före de närmast jagande.

De övriga kvarvarande svenskorna föll i resultatlistan under lördagen. Dani Holmqvist ligger på 42:a plats (+2) och Anna Nordqvist på 52:a (+3) efter en tung dag utan birdies och medgång på greenerna.

Klicka här för att se ledartavlanText: Tomas Hagfeldt • 2021-06-26
TournyttAnna NordqvistDani HolmqvistKPMG Women’s PGA ChampionshipLizette SalasLPGA TourMadelene SagströmNelly Korda
Rulla till toppen