Dani Holmqvist inledde damernas tredje major för året med en fin 69-rond. Foto: Getty Images

Women's PGA Championship

Två svenskor topp-10 i majorn

Dani Holmqvist (69) och Madelene Sagström (70) har bägge tagit plats topp-10 efter första ronden av KPMG Women's PGA Championship.

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-24 Uppdaterad 2021-06-25

Spelarna är eniga: KPMG Women’s PGA Championship, årets tredje major, tillhör de absoluta favorittävlingarna.

Den här veckan står en av USA:s mest exklusiva och klassiska golfklubbar som värd, Atlanta Athletic Club i Georgia, en 45-hålsanläggning med mästerskapsbanan Highland Course som spelplats för titeljagande golfdrottningar.

Mest spelsugen på första tee?

Sannolikt Dani Holmqvist från Lidingö, Stockholm och Jupiter, Florida.

Med en tidig morgontid tog hon täten i klubbhuset efter 18 spelade hål. Hennes score – 69 slag, tre under par – stod sig som en av dagens lägsta.

– Jag älskar hur de sätter upp banorna på en major. Det är tuffare, det är roligare, det är något med atmosfären som gör veckan fantastisk. Drömmen är att spela riktigt bra i en tävling som den här, säger Dani.

Hon gjorde det under PGA-mästerskapets öppningsrond, ett varv som för Danis del startade på hål 10.

Sju par och två birdies (hål 14 och 15) betydde 34 slag vid vändningen vid klubbhuset. Scorekortet innehöll därefter en bogey på hål 1 och nya birdies på hål 5 och 9. 

Hon tog en ledning som höll sig till amerikanskan Lizette Salas signerade en 67:a en dryg timme senare.

Att Dani Holmqvist spelar till sig en tätkänning i PGA-mästerskapet kan både förvåna och ses som väntat och efterlängtat.

Hon är just nu 246:a på Rolex Rankings, damernas världsranking, hon har aldrig vunnit på LPGA-touren, ingen har nämnt hennes namn i förhandsdiskussionerna.

Däremot har hon varit i situationen förr. År 2018 var hon delad sexa efter tre varv i samma mästerskap, i fjol var hon i ledning i AIG Women’s Open efter två varv.

Dessvärre förstörde en värkande rygg allt hopp om att kunna håla ut på 18:e greenen som vinnare.

Skadan inträffade olyckligt när säsongen 2018 skulle avslutas i Kina. Tävlingen avgjordes på Hainan Island. Dani och flera andra – för många – tog plats i en golfbil för att åka mellan två hål. Chauffören anade inte faran och kraschade en för tung golfbil mot en bergvägg.

– Ryggen opererades sedan i december. Därefter har jag ständigt arbetat med rehablitering. Mitt processmål är att göra core- och strechövningar varje dag. Om jag gör det ger jag mig själv förutsättningar att träna tillräckligt mycket för att kunna vinna tävlingar. För mig fungerar det annars inte att sätta upp resultatmål, säger Dani Holmqvist i en längre intervju i golfpodden Fairway w/Olsson & Blixt.

Hon säger också att drömmen är att vinna en major, exempelvis favorittävlingen KPMG Women’s PGA Championship.

Mästerskapet har spelats sedan 1955. Bland namnen på trofén finns Annika Sörenstam (2003, 2004 och 2005) och Anna Nordqvist (2009). Titelförsvarare är Sei Young Kim från Sydkorea.

Även på herrsidan har amerikanska PGA arrangerat sin flaggskeppstävling på Atlanta Athletic Club. David Toms segrade 2001 och Keegan Bradley 2011, tre slag före fyran Robert Karlsson.

4,5 miljoner dollar är prissumman som delas ut efter söndags finalvarv.

Bland svenskorna var Dani Holmqvist först ut. Med senare starttider gick Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Caroline Hedwall, Linnea Ström och Pernilla Lindberg ut på sin öppningsrunda på Highland Course.

Anna och Madelene fick den start de önskade sig – båda hamnade snart på röda siffror för att senare ta sig till klubbhuset med resultat under par.

70 slag för Enköpings stolthet, Madelene Sagström.

71 slag för Torshällas stolthet, Anna Nordqvist.

– Bogeyfritt och stabilt spel, sa Madelene efteråt.
– Jag gav mig själv många chanser och gjorde egentligen bara ett misstag. Scoren kunde ha blivit lägre, egentligen inte högre, men varje bogeyfri rond i en major är något att vara tacksam över.

Svenskornas placeringar och scorer efter dag 1:

3) Dani Holmqvist, 69, 10) Madelene Sagström, 70, 23) Anna Nordqvist, 71, 75) Pernilla Lindberg, 75, 110) Linnea Ström 77, 146) Charlotte Hedwall, 80.


Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-24
TournyttAnna NordqvistDani HolmqvistLinnea StrömLizette SalasLPGA TourMadelene SagströmPernilla LindbergTournyttWomen´s PGA Championship
Scroll to Top