En överlycklig Jon Rahm efter putten på det 72:a hålet som skulle visa sig räcka till spanjorens första majorseger i U.S. Open på Torrey Pines // Foto: Getty Images

US Open

Rahm höll när alla andra föll – vann US Open

Spanjoren tog hem sin första majorseger när han vann US Open på Torrey Pines.

Text: Martin Strömberg • 2021-06-21 Uppdaterad 2021-06-21

Den ena spelaren efter den andra föll ifrån när US Open skulle avgöras på Torrey Pines södra bana.

Titelförsvarande Bryson DeChambeau hade 44 slag sista nio hålen, Rory McIlroys hopp försvann i en bunkerkant på det 12:e hålet och Brooks Koepka gjorde två bogeys sista tre hålen för att försvinna ur segerdiskussionen.

Istället avslutade spanjoren Jon Rahm med två makalösa birdies på hål 17 och 18 och knep sin första majorseger – och Spaniens första seger någonsin i US Open.

Putten på 18:e var långt ifrån given men Rahm litade på sin känsla.

– Jag puttar alltid på känsla och jag vet inte ens hur mycket jag höll upp den. Men om vi skulle gå ut på greenen nu så kan jag visa exakt vilken punkt jag siktade på, med någon meter kvar så kände jag att den var i.

– Den här var för Seve, jag vet hur gärna han ville vinna den här tävlingen. Jag trivs alltid fantastiskt bra här och att få vinna igen och sätta en putt på samma ställe där jag vann min första PGA Tour-tävling känns som att stjärnorna hamnade i rätt linje. Jag kan inte ens minnas hur jag gjorde på slutet.

Under stora delar av slutronden fanns många spelare som hade möjlighet till segern. Jon Rahm var hela tiden med uppe i toppen men ledde aldrig förrän han rullade i sin birdie på det 17:e hålet. Då hade spelare efter spelare tappat på Torrey Pines tuffa slutstretch. När Louis Oosthuizen gjorde bogey på det 17:e hålet behövde han en eagle på sista hålet men ännu en sned drive satte käppar i hjulet och sydafrikanen slutade för sjätte gången i karriären tvåa i en major.

– Det missade utslaget på 17:e kostade mig segern och jag nådde inte ända fram idag heller. Att vinna en major händer liksom inte bara utan du måste gå ut och spela en riktigt bra rond. Det är frustrerande och irriterande men det är så det fungerar och Jons score idag är riktigt bra på en tuff bana, sa Oosthuizen efteråt.

Ensam trea kom amerikanen Harris English som spurtade vasst med en 68:a och tre spelare delade fjärdeplatsen, italienaren Guido Migliozzi, Brooks Koepka och Collin Morikawa, alla på två under par och fyra slag bakom Rahm.

För Rahms del innebär segern att han kliver upp som ny världsetta med knapp marginal före Dustin Johnson.

Se slutställningen härText: Martin Strömberg • 2021-06-21
TournyttBrooks KoepkaCollin MorikawaGuido MigliozziHarris EnglishJon RahmLouis OosthuizenTorrey PinesTournyttUS Open
Scroll to Top