Henrik Norlander och Alex Norén ska representera Sverige i OS-golfen. Foto: Getty Images

OS i Tokyo

Herrarna som representerar Sverige i OS: ”En stor ära”

Äntligen är det klart vilka två svenska herrspelare som kvalat in till OS. Och de båda ser dels fram emot utmaningen och dels att få representera Sverige.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-21 Uppdaterad 2021-06-21

Efter vad som känns som en evighet är det nu klart vilka två herrspelare som kvalat in till de olympiska spelen i Tokyo senare i år.
Henrik Norlander och Alex Norén är de två svenskarna som kommer representera Sverige på herrsidan när OS-golfen avgörs på Kasumigaseki Country Club.

Under en pressträff meddelade de båda två att det var en stor är att få representera Sverige under spelet.
– Efter karriären skulle en topplacering i OS rankas högt. Nu är inte startfältet exakt klart men som golfare rankar man vilka tävlingar genom vilka som spelade dem. Det är därför rankar man majors så högt. Även i majors, framför allt tidigare, så var det spelare som avstod att delta i vissa av de tävlingarna. Men man rankar de ju inte lägre för det, säger Alex Norén.

Henrik Norlander:
– Det ska bli en stor ära. Jag har fått en kanonstart på det här året. Jag klättrade mycket på rankingen och då blev OS ett stort mål. Jag känner att jag blivit bättre de senaste åren och det ska bli en stor ära för mig att delta. Att få åka till Tokyo och så… Det här blir en stor upplevelse.

Med OS insprängt mitt i ett fullsmetat sommarschema innebär det att de båda spelarna kommer behöva göra vissa uppoffringar för att delta i spelen. Detta då främst för att de spelas med en enorm tidsskillnad jämför med USA. Henrik Norlander förklarar att han struntar i tävlingen veckan innan OS då det skulle göra det svårt att leverera väl på plats.
– Den tävlingen spelas i Minnesota så jag skulle dels inte kunna komma dit förrän på tisdagen och dessutom skulle det vara 15 timmars tidsskillnad. Så jag struntar i den tävlingen och åker hem till Sverige istället veckan innan och tar bort hälften av tidsskillnaden och tränar där. Sedan är jag inte schemalagd att spela tävlingen därefter ändå.
Alex Norén fyller i:
– Det blir samma för mig. Man kan inte spela allt ändå. Nu när jag spelar mycket i USA är inte tidsskillnaden ett lika stort problem men när man spelar i Europa är det ofta långa resor och jag är van därifrån med resandet.

För de båda spelarna är det tydligt att vinter-OS varit de spel som satt störst avtryck. De båda tar upp hockeyguldet i Lillehammer och Norlander nämner även guldet i Turin. Snart kan de själva vara med och skapa framtidens OS-minnen. En utmaning de båda ser fram emot.
– För mig . . . bara att få representera Sverige i ett OS är den stora grejen. Att ha varit med i OS är det få som har varit. Jag tycker det ska bli häftigt att få dra på mig blågula kläder, säger Norlander.
– Det känns jättekul. Det är också skönt att gilla den andra spelaren. Vi spelade tillsammans för en månad sedan och vi kommer bra överens. Det ska bli kul att representera Sverige ihop.


Text: Jesper Johansson • 2021-06-21
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderOSTournytt
Scroll to Top