Fyra svenskar ska ta en OS-plats. Än är det dock inte säkert vilka det blir... Foto: Getty Images

En månad kvar

Slutspurt om svenska OS-platserna

Om en månad vet vi vilka fyra spelare som representerar Sverige i OS-golfen. Så här ser läget ut inför de sista tävlingsveckorna.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-01

Efter 112 års frånvaro från de olympiska spelen gjorde golfen comeback i Rio 2016. Då tog Henrik Stenson som bekant emot en silvermedalj, efter en tuff duell med vinnaren Justin Rose, och de övriga svenska golfarna i OS var David Lingmerth, Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg.

I juli är det dags igen. Årets uppskjutna sommar-OS i Tokyo ska enligt plan invigas 23 juli och den 29 juli inleds herrarnas tävling på Kasumigaseki Country Club utanför Tokyo.

Vilka fyra spelare som kommer att bära den blågula fanan där återstår fortfarande att se.

Uttagningen baseras på respektive världsranking – herrarnas Official World Golf Ranking (OWGR) och damernas Rolex Rankings – och om en månad är kvalificeringsperioden avslutad.

Nedan är ställningen i dagsläget, baserat på måndagens uppdaterade rankinglistor.

Spelarnas världsranking inom parentes.

HERRAR
1. Alex Norén (103)
2. Henrik Norlander (130)
—–
3. Henrik Stenson (142)
4. Marcus Kinhult (166)
5. Joakim Lagergren (240)
6. Alexander Björk (256)

De två högst rankade på OWGR som publiceras måndagen den 21 juni är klara för OS.

DAMER
1. Anna Nordqvist (56)
2. Madelene Sagström (73)
—–
3. Linnea Ström (128)
4. Pernilla Lindberg (145)
5. Caroline Hedwall (156)
6. Julia Engström (206)

De två högst rankade på Rolex Rankings som publiceras måndagen den 28 juni är klara för OS.

På herrsidan är det ganska få världsrankingpoäng som skiljer Norén, Norlander och Stenson och med ett par rankingstarka tävlingar kvar de kommande vecka, som veckans Memorial Tournament på PGA Tour och US Open om två veckor, kan det fortfarande ske omkastningar i svensktoppen.

På damsidan börjar det se mer klart ut att det blir Anna Nordqvist och Madelene Sagström som kommer att ta de två svenska OS-platserna. Samtidigt ska två majors spelas innan kvalet är avslutat, dels veckans US Women’s Open och sen KPMG Women’s PGA Championship under midsommarveckan. Med bra riktigt bra resultat där finns chansen för Linnea Ström och Pernilla Lindberg.Text: Oskar Åsgård • 2021-06-01
TournyttEuropean TourLPGA TourPGA TourTournytt