Andrea Lignell, Ellen Hutchinson-Kay och Chiara Tamburlini firar Ole Miss Rebels historiska NCAA-titel. Foto: Getty Images

NCAA-vinnare

Segerhjältinnan: ”Något jag aldrig kommer glömma”

Andrea Lignell slog den avgörande putten som säkrade segern i det nationella collegemästerskapet för hennes universitet Ole Miss. Ett oförglömligt ögonblick.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-27

På onsdagen blev Ole Miss, som University of Mississippi kallas, amerikanska collegemästare i golf. Huvudpersonen när allt skulle avgöras var Andrea Lignell, 20 år från Hills G&SC utanför Göteborg.

Svenskan slog i putten som innebar seger i hennes match mot Oklahoma States Isabella Fierro och därmed var även totalsegern för Ole Miss ett faktum.

– Att få vinna tillsammans med det här laget är helt fantastiskt, vi har kämpat så hårt för detta och trott att det var möjligt hela vägen. Vi har en tjej i laget, Kennedy Swann, som kom tillbaka ett extra år bara för att få vinna ett National Championship med oss, så att få göra det är obeskrivligt, säger Andrea Lignell till Svensk Golf.

En extra krydda till titeln var att University of Mississippi aldrig tidigare vunnit en nationell collegetitel inom någon idrottsgren varken på dam- eller herrsidan, inte på pappret i alla fall. Ole Miss vann tre mästerskapsfinaler i amerikansk fotboll på 1950- och 60-talet men på den tiden behövde laget även bli framröstade som nummer ett för att erhålla den officiella NCAA-mästartiteln vilket de (av någon anledning) inte blev.

– Att vi sen är första laget på Ole Miss att vinna en NCAA-titel betyder otroligt mycket och att få all respons och gratulationer som vi fått från skolan visar verkligen vilket stöd vi har haft från alla hemma i Oxford, säger Lignell.

Beskriv känslan att få sänka den avgörande putten.
– Att få sänka avgörande putten är något jag aldrig kommer glömma. Jag såg mina lagkamrater bakom greenen och hur glada de såg ut så jag visste vad som var framför oss om jag satte den putten. Det var en otrolig känsla, mest lättnad efter att ha sänkt den då det varit en tuff och tajt match hela vägen där vi båda spelade väldigt bra.

På pappret var ni lite av underdogs inför matchspelet, hur kände ni själva?
– Individuellt sett så hade vi inte lika många högt rankade spelare som våra motståndare. Sett till lagranking så var vi femma inför tävlingen så vi visste att det var möjligt och vi jobbade tillsammans som ett lag vilket jag tror var otroligt viktigt. Vi visste att så länge vi hade ett bra humör och en bra attityd på banan så skulle glädjen smitta av sig på alla i laget.

Andrea Lignell hade ronderna 73-73-74-70 (+2) i slagspelsdelen av Nationals, som avgjorde vilka åtta lag som gick vidare till kvartsfinal och matchspel.

Med det resultatet var hon näst bäst av de fem tjejerna i Ole Miss och delad 15:e i det 80 tjejer stora startfältet.

Andrea Lignell var hundraprocentig i matchspelet. Foto: Getty Images

I kvartsfinalen besegrade Andrea Lignell amerikanskan Kaitlyn Papp, som var bästa amatör i fjolårets US Women’s Open och är rankad åtta i världen, i en 22 hål lång maratonduell.

Även i semifinalen hade hon en ny tajt match mot University of Arizonas Gile Bite Starkute, som hon vann med 1/0 på det 18:e hålet.

Bägge de matchsegrarna var helt avgörande för Ole Miss, som gick vidare med minsta möjliga segermarginal (3-2) i både kvarts- och semifinalen.

Vad är du mest nöjd med sett till din egen insats?
– Det var väldigt spännande matcher jag hade under hela matchspelet. Jag är nöjd att jag höll mig lugn hela tiden, att jag inte lät mig påverkas av vad min motståndare gjorde och mest nöjd är jag med min attityd på golfbanan. Jag försökte vara positiv hela tiden och inte låta mig påverkas av ett förlorat hål utan bara fortsätta spela mitt spel.

Ett recept som räckte hela vägen till en historisk mästerskapsseger och minnen för livet.Text: Oskar Åsgård • 2021-05-27
TournyttAndrea Grimberg-LignellAndrea LignellCollegegolfTournytt
Scroll to Top