Martin Kaymer laddar på tian – och inför morgondagen då han har en chans att vinna Austria Open. Foto: Getty Images

Europatouren

Ledarboll där alla vill bli av med ”ryggsäcken”

Martin Kaymer och Alejandro Canizares går ut i ledarboll den sista dagen av Austrian Open. Det är sju år sedan senaste segern – för båda. Med sig har de en spelare som inte vunnit på touren trots 215 försök.

Text: Bo Steffensen • 2021-04-17 Uppdaterad 2021-04-17


De två spelarna som är i ledning inför den sista dagen av Austrian Open och går ut sida vid sida på söndagen bär på samma ”ryggsäck”. Ingen av dem har vunnit sedan 2014. Det året vann Martin Kaymer US Open, Alejandro Canizares Trophée Hassan II i Marocko.
Det är inte så ofta chansen att vinna dyker upp så kanske blir det lite extra svårt att somna i kväll för 36-årige Kaymer och 38-årige Canizares.
En vinst skulle förändra mycket. Sju års ”olycka” skulle vara över. Allting skulle bli lättare.
– Egentligen spelar det ingen roll vad som händer i morgon. Oavsett om jag vinner eller ej är det skönt att vara i den här positionen och ha en möjlighet att vinna en tävling. Förra året hade jag några lägen men lyckade inte utnyttja dem. Ju oftare man sätter sig i den här positionen, desto bekvämare blir man och jag tror att det bara är fråga om tid, sa Martin Kaymer till media efteråt.

DET SÅG ett tag ut som att tysken skulle dra iväg i toppen av ledartavlan. Han var fyra under efter tio hål, så kom en treputt från ingenstans och några hål senare ytterligare en bogey och så bromsade ronden in. Kaymer kom till slut in tre under (69 slag).
Alejandro Canizares började med fyra birdies de sex första hålen och såg också ut att vara på väg mot något stort. Två dubblar satte stopp för det men Canizares kunde ändå putta ut på sista hålet i delad ledning.
– Två dubblar är lite svårt att backa upp men i stort är jag nöjd. Det är en go känsla, hade någon sagt i början av veckan att du kommer att leda inför söndagen så hade jag redan druckit champagne, sa Alejandro Canizares efter ronden.
Canizarez och Kaymer är båda –9 totalt och leder ett slag före Maxmilian Kieffer som gör dem sällskap i ledarbollen.
Kieffer har också extra motivation med sig ut. Han har efter nio säsonger och 215 tävlingar ännu inte vunnit på Europatouren.

DUBBLE majorvinnaren och förre världsettan Kaymer sa tidigare i veckan att han fortfarande har siktet inställt på Ryder Cup i höst, även om han i nuläget är långt ifrån en plats, och att ta sig tillbaka topp 50 i världen. Han är nu rankas 99.
– Det är bara april och så många tävlingar kvar att spela så jag tror inte det gör så stor skillnad vem som än vinner i morgon när det gäller Ryder Cup-laget. Det vore bara så skönt för självförtroendet att få vinna igen. Det var ett tag sedan för mig. Vi är självklart inte där ännu men det känns bra att ha chansen och jag ser fram emot söndagen, sa Martin Kaymer.

RIKARD Karlberg, ende kvarvarande svensk i tävlingen, inledde ronden med en dubbel på andra hålet och hade det att bära på hela vägen in. Karlberg kom, precis som på fredagen in på 74 slag, två över par, och tappade 23 placeringar. Han är på par totalt och D37.
En bra rond på söndagen och det kan ändå bli en topp 10-placering. Upp dit är det i nuläget fyra slag.

Klicka på bilden för fullständig leaderboard.


Text: Bo Steffensen • 2021-04-17
TournyttAlejandro CanizaresAustria OpenEuropatourenEuropean TourMartin KaymerTournytt
Rulla till toppen