Marcus Kinhult berättar för Svensk Golf att ambitionen är att vara tillbaka på touren så snart som möjligt. Foto: Getty Images

Intervju

Kinhult diagnostiserad med epilepsi

För en vecka sen drabbades Marcus Kinhult av kraftiga krampanfall och blev inlagd på sjukhus. Diagnosen som ställdes var epilepsi.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-13 Uppdaterad 2021-04-13

Marcus Kinhult har de senaste veckorna varit på La Manga Club i Spanien och tränat inför de kommande tävlingarna på European Tour.

Tisdagen den 6 april drabbades han av flera kraftiga krampanfall och fördes akut med ambulans till sjukhus.

– Jag var i lägenheten och turligt nog var jag på Facetime med Agnes, min sambo, som satt hemma i Sverige. Jag sa till henne att jag kände mig lite yr och sen så åkte telefonen i backen och det blev svart, säger Marcus Kinhult till Svensk Golf.

Han fortsätter.

– Hon ringde till Adam Eineving, min tidigare caddie, som var här nere och tränade. Han var bara fem minuter bort med bil så han kunde åka hit och väcka mig. Så det var någonstans tur i oturen.

Idag, en vecka senare, skrevs Marcus Kinhult ut från sjukhuset med diagnosen epilepsi.

Hur mår du just nu?
– Rent kognitivt känner jag mig ganska klar. Sen är kroppen lite skakig fortfarande. Jag har haft ganska kraftiga ryggsmärtor i övre delen av ryggen och i axlarna, det säger läkarna är från kramperna. Men det kan också vara från ett fall. Jag var ensam vid första anfallet, så man vet inte riktigt. Det gör lite ont fortfarande men det går åt rätt håll.

Åker du hem till Sverige nu?
– Vi jobbar på det just nu, det handlar lite om logistik. Jag måste nu ha en läkareskort för att överhuvudtaget få flyga hem, så vi jobbar få att få ner en sådan så snart som möjligt.

Och vad väntar härnäst?
– Det blir att koppla ihop med en neurolog i Sverige och få en strategi för eventuell medicinering och även lite andra praktiska saker med resebiten, hur man löser den framöver. Men det är mer att ta reda på allt det praktiska, vad allt innebär och med hjälp av det sätta strategin för hur vi går vidare.

Marcus berättar att han på grund av detta kommer att vara borta från tävlingsgolf den närmaste tiden men att ambitionen är att vara tillbaka så snart som möjligt.

Långsiktigt ser han inte att detta kommer att vara ett hinder för den fortsatta karriären. Men att det i närtid handlar om att lägga en hållbar strategi utifrån de nya förutsättningarna.

– Det kommer att bli bra, det bestämmer vi oss för, avslutar Marcus.


Fakta om epilepsi

Epilepsi är ett samlingsnamn för flera typer av anfall med olika orsaker. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan, så kallade oprovocerade epileptiska anfall. Epilepsi beror på att vissa nervceller i hjärnan är överaktiva. För ungefär hälften av de drabbade läker epilepsin ut. Somliga får bara några enstaka anfall under hela livet. Den vanligaste behandlingen vid epilepsi är medicinering med antiepileptika. Behandlingen ges för att minska risken för nya anfall.

Källa: Hjärnfonden och 1177 Vårdguiden.


Text: Oskar Åsgård • 2021-04-13
TournyttEuropean TourMarcus KinhultTournytt
Scroll to Top