Hål 17 på TPC Sawgrass. För många sinnebilden av ett dramatiskt par 3. Foto: Getty Images.

The Players Championship

125 luriga meter – här är världens mest kända ö-green

Plojigt, spännande, utmanande eller rent av enkelt? Det har blivit dags att titta närmare på TPC Sawgrass 17:e hål.

Text: Eric Franzén • 2021-03-10

Vad är grejen?

Hål 17 på TPC Sawgrass var inte först, men är definitivt världens mest omtalade och kopierade ö-green. Paradoxalt fick hålet sin välkända skepnad genom en slump när arkitekten Pete Dye började gräva ut rejält med sand runt hålets tilltänkta greenområde för att använda som dränerings- och byggnadsmaterial på andra delar av banan. När Dye sedan ville flytta greenen övertalades han av sin fru och ständige designpartner Alice Dye att låta den vara kvar på samma ställe och fylla sandtaget med vatten. 

125 meter… Hur svårt kan det vara?

Under avslutningsvarvet av 2019 års The Players Championship, den senaste kompletta upplagan av tävlingen, så slog 17 spelare i vattnet där. Snittscoren hamnade då på 3,260 slag under denna något blåsiga och kylslagna söndag. Detta kan jämföras mot de tre övriga dagarna av tävlingen där snittscoren pendlade mellan 3.0 och 2.9 slag. Under tävlingen noterades totalt 94 birdies samt ett HIO – som Ryan Moore slog till med under första varvet.   

Men 125 meter borde ju minst vara ett säkert par med myssvingad lobbwedge i sömnen för världens bästa spelare?

Rent storleksmässigt breder greenen ut sig på ganska generösa 363 kvadratmeter. Men så var den ju då omgiven av vatten samt en kokande Stadium-gryta av publik, vilket ibland kan tränga djupt in i spelarnas huvuden. Den som är i hetluften under söndagens segerjakt jublar inte heller åt att mötas av en flaggplacering på den bakre delen av greenen, eftersom den oftast är aningen hårdare där. Vetskapen av att en boll mot flaggan kan landa på en torr och brun fläck gör dig inte helt bekväm över bollen, kan vi säga.  

Och hur väljer spelarna oftast att ta sig an hålet?

Det varierar givetvis sett till aktuell vind och flaggplacering. Rickie Fowler fick spela hålet tre gånger under samma dag, vid sin seger i 2015 års The Players Championship. Först under fjärde varvet, och sedan två gånger i särspel. Vid samtliga tillfällen våfflade han upp en trygg gapwedge, med viss variation i bollbanan med hänsyn till vinden. Hur det gick? Jodå, Fowler gjorde birdie på samtliga tre försök. 

Okej. Men var vill du absolut inte hamna?

För nära greenområdets kanter och helst inte bli för girig mot den bakre delen. Därifrån kan det bli ren lotto-dragning sett till hur bollen studsar och håller sig på torra land. Bunkern är givetvis bättre än vattnet, men är ganska liten och kan bjuda på en del knepiga lägen om det vill sig illa. Puttytan kan delas upp i tre sektioner när de interna konturerna granskas närmare, där den högra sidan och den bakre delen sluttar mot höger i olika grad medan den vänstra delen lutar aningen nedåt och vänster.

Vem skulle helst av allt gräva upp greenen, fylla igen dammen, asfaltera över hela härligheten och gärna se att det aldrig slogs ett golfslag till på platsen i fråga?

Kanske Bob Tway. Under 2005 års The Players Championship slog han till med det som ännu idag står sig som den hittills högsta scoren på hålet i tävlingens historia. Hans första två slag flög vackert över hela greenen och ned i vattnet bakom. De två efterföljande försöken landade retfullt kort in på greenen för att sedan rulla tillbaka ned i vattnet. Tway lyckades därefter få fast en boll på säker mark, vilket firades med en treputt för totalt 12 slag.  

Vad säger spelarna?

Bryson Dechambeau: Ju mer det blåser, desto mer diaboliskt blir hålet eftersom det inte finns något utrymme för misstag om du går för flaggan. Om de sätter den nära kanterna så kan du bara missa åt ett håll. Missar du mot den andra sidan så är bollen i vattnet.    

Jon Rahm: På papperet är det ett lätt slag, men du måste kliva fram och verkligen slå ett bra slag. Allt annat är sekundärt. Vinden är den största faktorn som påverkar dig, sett till hur stark den är och vilken riktning den kommer ifrån. Publiken och atmosfären runt hålen brukar oftast bara hjälpa dig.

Dustin Johnson: Det är ett bra hål. Allt hänger på vinden. I år tror jag att det kommer att spelas rakt in i den, så det blir lite svårare. Men det är alltid ett utmanande hål eftersom du vet att en mindre bra träff innebär att du måste pegga upp ytterligare en boll.


Text: Eric Franzén • 2021-03-10
TournyttBryson DeChambeauDustin JohnsonJon RahmTPC Sawgrass
Scroll to Top