Känner du igen greenområdet? Du ser det på TV i april varje år.

Nyheter

Veckans tävling spelas på bana inspirerad av klassiker

Augusta National, Royal Troon och St Andrews är tre av banorna som inspirerat Golden Ocala, där LPGA Tour spelas i veckan.

Text: Jesper Johansson • 2021-03-03

Vad är grejen?

LPGA Tour har tagit sig till Golden Ocala för att spela veckans LPGA Drive On Championship. Banan sticker ut då flera hål är replikor av andra, fina, golfhål från både USA och Europa.

Vilka hål är det?

Redan på hål 4 är det dags för första replikan. Hål 8 på Royal Troon, kallad Postage Stamp, ska utmana spelarna. Hålet efter är en kopia av det nionde på Muirfield och hål 6 är en kopia av Augusta Nationals 16:e hål, du vet par 3-hålet där holes-in-one inte är helt ovanligt och där spelarna under inspelsvarv försöker studsa upp bollen på vattnet.

Sedan är det helt vanliga hål fram till det elfte, som är en kopia av Augusta Nationals tolva – Golden Bell. Rae’s Creek rinner inte framför den här greenen men bunkersättningen och lutningen på den smala greenen är densamma, vilket gör att spelarna här står för en utmaning. Och apropå utmaning – hålet därpå är en kopia av Augusta Nationals klassiska 13:e hål. Parfemman med dogleg vänster, kraftig lutning på fairway, skog till vänster och vatten ringlandes framför en välskyddad green med azaleor i fonden. Du vet vilket hål det är. Den här veckan får du se en kopia.

Stenson tävlar igen – så sänds veckans tävlingar

Sedan reser spelarna över Atlanten. Eller ja, de går till 13:e tee. Då ska spelarna nämligen slå ut på Road Hole, 17:e på St Andrews för att sedan ta sig vidare till hål 14 som är en kopia av St Andrews öppningshål. Därefter tar de sig till hål 15 som är en kopia av Baltusrols fjärde hål.

Vad säger spelarna?

Angel Yin sa så här i en intervju inför tävlingen:
– Känslan är att man ena minuten är i Europa och andra minuten i Georgia. Det är ganska häftigt att se hålen, eftersom jag inte spelat dem i verkligheten förutom Trron. Så det var lite häftigt att spela hålen i Augusta. Inte som den riktiga upplevelsen förstås, men det är någon typ av upplevelse.

Flera av veckans hål i framtida tävlingar

”Någon typ av upplevelse” ringar väl in det ganska bra. Det är inte den äkta varan. Men Angel Yin kommer med stor sannolikhet ha nytta av veckans erfarenheter framöver, då stora tävlingar kommer att spelas på banor där originalen är belägna.
2022 ska Muirfield vara majorvärd. Old Course på St Andrews ska vara det 2024. Och Baltusrol är spelplats för Womens PGA Championship 2023.

Augusta National kommer dock bli lite knepigare för Yin med kollegor att ta sig ut på. Den klassiska banan anordnar nämligen ingen damtävling för proffs, utan endast för damamatörer.

Gillar vi det här?
Både nja och nej. Det är väl ganska kul att spela hål som man annars har svårt att ta sig till. Men hade det inte varit roligare att skapa hål som kan bli sina egna klassiker? Kanske är det lite mycket begärt, men jag hade nog hellre sett en välritad bana utan det lite tramsiga i att kopiera andra golfhål.
Och Baltusrols fjärde hål? Något roligare hål borde man kanske ha kunnat hitta…


Text: Jesper Johansson • 2021-03-03
NyheterTournyttLPGA TourTournytt