Xander Schauffele vill göra sina andraplatser till segrar. Men än så länge tar han inte så allvarligt på den "tråkiga" trenden. Foto: Getty images

PGA Tour

Schauffele hanterade senaste andraplatsen med “ett par glas vin”

Trots att han inte vunnit på mer än två år är Xander Schauffele en av golfens hetaste spelare för tillfället. Nu hoppas han kunna konvertera andraplatserna till segrar med start i veckan.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-17

Sedan PGA Tour-säsongen 2017–2018 har Xander Schauffele flest andraplatser av alla spelare på touren. Totalt har amerikanen tio andraplatser, detta inklusive hans två senaste starter.

Han slutade också tvåa i Tourfinalen i höstas, även om han var den spelare med lägst score. Detta då just den tävlingen använder sig av en typ av handicapsystem. Senaste segern kom i Sentry Tournament of Champions i januari 2019. I år har han på sju starter slutat topp-5 vid fem tillfällen och som sämst har han slutat på en delad 17:e-plats.

Helt enastående resultat för 27-åringen, förstås. Men med så många chanser att vinna utan att faktiskt få fotograferas med trofén har det börjat knorras om han har vad som krävs för att ta det där sista steget för och bli en ännu bättre spelare. Senast han slutade tvåa var i Phoenix där Brooks Koepka besegrade honom med ett slags marginal. Hur amerikanen tog det? Lugnt och stillsamt.
– Ett par glas vin och en god natts sömn var vad jag behövde för att komma förbi det. Man får ta med det positiva från veckan och identifiera misstagen som gjordes för att sen gå vidare, säger Schauffele inför veckans Genesis Invitational.

Amerikanen är i den speciella situationen där spelet är riktigt bra, men segrarna saknas. Så hur bedömer man sig själv med hans fina resultatrad. Schauffele själv är nöjd med sitt spel.
– Mycket bra spel men ingen seger. Överlag är jag nöjd med mitt spel. När det närmar sig slutet av en tävling gäller det att tro på att man har vad som krävs. Man kan spela otrolig golf men om du tvekar på dig själv en sekund kommer det att straffa sig, vilket jag skulle säga är vad som hänt mig.

Nu hoppas förstås Xander Schauffele att hans femte seger i karriären ska komma. I veckan är det dags för Genesis Invitational på Riviera Country Club och amerikanen har aldrig varit sämre än delad 23:a i tävlingen med ett starkt startfält. Med många chanser att vinna den senaste tiden är det en numer rutinerad spelare som kliver upp på första tee för att försöka tämja Rivieras tuffa utmaningar.
– Det är svårt här. Jag tror det är svårt att nämna en tuffare bana utan så många vattenhinder. Den här banan har varken out-of-ounds eller några direkta hinder någonstans, ändå spelas den så svårt. Så jag tror att alla vi uppskattar den här utmaningen.
– Den här banan är en sådan som man trivs bättre på ju mer du spelar den. Och skicket är overkligt bra. Det kommer att vara lite annorlunda i år då det är mer kallt och blött. Och eftersom det inte finns några direkta hinder som ger dig plikt är det lätt att du blir otålig och börjar spela för aggressivt. Det är lätt att göra bogey eller dubbelbogey på det sättet, vilket kanske är det mest frustrerande. Tålamod är nyckeln, säger Schauffele.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-17
TournyttPGA TourTournyttXander Schauffele
Scroll to Top