Hur kommer det sig att Patrick Reed är så illa omtyckt egentligen? Foto: Getty Images

Dokument

Så blev Patrick Reed tourens mest hatade spelare

I söndags vann Patrick Reed sin nionde PGA Tour-seger. Han är rankad tia i världen, har ett lysande Ryder Cup-facit och vann The Masters 2018. Ändå är han tourens kanske minst omtyckta spelare bland kollegor och publik.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-02

Med en grön kavaj i garderoben, smeknamnet Captain America i Ryder Cup-sammanhang och ett gudabenådat närspel hade det varit rimligt att tro att Patrick Reed vore en av världens mest populära tourproffs. Men istället för hyllningar och lovord har världens idag tionde bästa spelare svårt att ens hitta en klädsponsor.

Hur kommer det här sig? Hur kunde det gå så långt att hans gamla collegekamrater ”inte skulle pissa på honom om han hade fattat eld”, som Kevin Kisner sa i en intervju med Golf Digest 2018?

Född att spela golf

För att förstå Patrick Reed 2021 måste vi backa bandet långt bakåt i tiden, hela vägen till hans barndom som kantades av golf redan från början. Vid sin födelse, 5 augusti 1990, fick han sitt första set golfklubbor. Barnklubbor av plast som bara några år senare var så slitna av svingande att det i princip endast återstod tjocka plastskaft med en vass undersida.

Några år senare, som nioåring, tog han lektioner av Hank Haneys adept, Peter Murphy. Hans idol, Tiger Woods, tränade ibland samtidigt men med Haney själv och Patrick Reed studerade honom noga. Han tog efter sin idol både i golfspel och livsstil. Än idag kan man tydligt se att Tiger Woods har varit en förebild, då Patrick Reed precis som Woods, avslutar sina tävlingar i svarta byxor och röd tröja.
Apropå byxor, enligt journalisten Alan Shipnuck började Patrick Reed använda sig av långbyxor som tioåring. Uppväxt i Texas var detta förstås oerhört opraktiskt. Men det fanns en anledning. Patrick Reed ville vänja sig lagom till att han kom ut på PGA Tour.
Han var en enastående talang men minst lika viktigt för hans framgång har varit hans vilja att vinna och göra det där sista för att vara bättre än alla andra.
Oavsett pris.

Enkelt på golfbanan – svårt socialt

Patrick Reed var redan på high school en enormt skicklig golfare som gjorde allt för att bli bäst. På helgerna åkte han till rangen vid 06.30 oavsett väderlek. Han slog hink efter hink fram till lunch – för att efter maten sedan fortsätta fram till solnedgången. Golf var allt för Patrick Reed som parallellt med sina ökade kunskaper på golfbanan tappade i social kompetens. Hans lagkamrater under skolåren avskydde honom. När han väl började på college ville hans medspelare rösta ut honom ur laget. Hans kaxiga, arroganta personlighet var illa omtyckt hos alla. Ja – förutom tränarna då, som mycket tack vare Reed lyckades nå enastående resultat.

Men allt var inte fina golfslag under den här tiden. Vid två tillfällen häktades Patrick Reed för fylleri och för att ha använt sig av ett falskt ID-kort för att ta sig in på klubbar och barer. Detta innebar att han stängdes av från University of Georgia och tvingades byta till Augusta State University. Och på golfbanan ska han enligt författaren till ”Slaying the Tiger”, Shane Ryan, tagits på bar gärning då han försökte fuska.
”Under ett kval in till själva tävlingen slog Patrick Reed ett slag ut i ruffen. När han gick fram emot platsen hittade han en annan boll som låg mycket närmare fairway. Han förberedde sig för att slå slaget när flera lagkamrater konfronterade honom. Reed själv menade att han inte visste, hans lagkamrater var övertygade om att de tog honom på bar gärning, mitt uppe i att fuska”, skriver Ryan i ett utdrag som går att läsa på Golf Channel.

I boken skriver också författaren att Patrick Reed anklagats för flera stölder av sina medspelare på college.
“Samma höst försvann flera saker från omklädningsrummet, bland annat en klocka, en Scotty Cameon-putter och 400 dollar. När Reed kom dit dagen efter med en stor mängd sedlar konfronterades han av en lagkamrat som frågade var han fått tag på pengarna. Reed sa att han spelat om dem mot en lärare på skolan. När spelaren sedan tog upp detta med läraren hade han ingen aning om vad Reed hade pratat om. De hade inte spelat tillsammans på flera veckor.”

Ute på touren finns flera collegekollegor till Patrick Reed.
Henrik Norlander, Russell Henley, Brian Harman och Harris English. Ingen av dem har velat uttala sig om Reeds år på college, vilket kanske säger en del om hur han var som person – då ingen av dem har velat ta honom till försvar heller…

Långt senare har vissa personer sagt att han är missförstådd och egentligen menar väl. En av dem Rory McIlroy, som till Golf Digest tog honom till försvar.
– Jag respekterar honom. Jag har en djup respekt för hans spel, hans mentala styrka och hans driv. Jag har tillbringat tillräckligt mycket tid med honom för att veta att han är en bra kille som ibland blir missförstådd. Jag tycker genuint om honom.

Några år senare skulle Patrick Reed kasta nordirländaren under bussen för att skydda sig själv när han blivit fuskanklagad för en misstänksam dropp på Torrey Pines…

Bröt med föräldrarna

Patrick Reed hade under hela sitt liv setts som en enstöring, ”han som spelar golf”. Under collegeåren träffade han dock en person han kände tillit till. En person han kunde anförtro med sina egna åsikter och känslor. Hennes namn var Justine Karain. Fyra år äldre och utbildad sjuksköterska, men snart skulle hon lägga karriären inom vården åt sidan för att börja jobba som Patrick Reeds caddie.
Hon var bra på sitt nya jobb. Reed själv har sagt att hon hjälpte honom i stor del då han själv ville gå för alla 18 flaggor på golfbanan, medan hon hade ett lugn och en känsla för när man skulle vara aggressiv och inte.

Justine Reed, Patrick Reeds fru. Foto: Getty Images

Tillsammans tog de steg framåt både på golfbanan och utanför. Som 22-åring, 2012, skulle de gifta sig. Detta uppskattades inte av Reeds föräldrar som tyckte det gick för fort fram.
Resultatet? De blev inte bjudna på sin sons bröllop.
Amerikanen bröt kontakten med dem och Justines bror, Kessler, tog över caddiearbetet. Utöver Justine och hennes bror Kessler har ytterligare ett syskon arbetat som barnskötare under de långa dagarna Patrick befunnit sig på golfbanan. Och Justines mor, Janet, har också varit med i den resande cirkusen. I en intervju har hon också pratat om hur Patrick Reeds föräldrar, Bill och Jeannette, inte gjort ett bra jobb under uppväxten.

Från 2012 fick Bill och Jeannette inte se sin son spela golf eller träffa sitt nyfödda barnbarn. 2014 fick de dock en möjlighet att besöka US Open och de tog vara på chansen. De följde sin son under den andra ronden av majortävlingen. Men de fick ingen kontakt med sin son eller hans fru, som också följde med längs Pinehursts fairways. Istället möttes de av poliser vid den avslutande greenen. Patrick Reeds föräldrar eskorterades ut från Pinehursts område.
Det är oklart varför. Enligt Jeannette, Patricks mamma, var det för att Justine Reed inte ville ha dem nära.
Enligt en person inom USGA berodde det på att de båda föräldrarna skulle ha agerat hotfullt mot sin sons fru under ronden.

Två år senare, 2016, skrev Justine Reed på Facebook att Patrick Reeds föräldrar är ”sjuka människor som behöver hjälp”. Hannah Reed, Patricks syster, svarade:
”Jag har nu vid flera tillfällen sett de vidriga anklagelserna hans fru, svärmor och alla andra som är en del av familjen gjort. Patrick är inte samma person han en gång var. Han är inte en bror längre, utan en självisk fruktansvärd främling och det är krossar mitt hjärta. Det är fruktansvärt att se mina föräldrar lida av vad som skrivs om dem”.

“Topp 5-spelare i världen”

Samtidigt som Patrick Reeds privatliv var minst sagt problematiskt fortsatte han spela bra på golfbanan. 2014 lyckades han vinna WGC-tävlingen på Doral. Efter den segern meddelade han till världen att han anser sig själv vara topp 5 i världen. Egentligen var han rankad 20 i världen och förklarade vad han menade i en intervju med Golf Channel.
– Jag har jobbat så hårt, jag har vunnit så mycket som junior. Jag gjorde stora saker som amatör och nu har jag tre segrar här ute på PGA Tour. Jag ser inte så många andra som gjort det. Tiger Woods förstås, och de andra legendarerna inom sporten. Det är bara så. Jag tror på mig själv och med tanke på hur hårt jag jobbat för det här – jag är en av världens fem bästa spelare. Att vara i ledning från första ronden till sista i den här tävlingen tycker jag är bevis nog, sa Reed på sitt kaxiga och arroganta vis.

Redan innan den kommentaren var Patrick Reed en enstöring på touren, som höll sig på sin kant av rangen. Efteråt hade ingen förändring skett. Han deltog i Ryder Cup men var fortfarande inte en person spelarna lärde känna. ”Jag vet inte hur han är som person, om jag ska vara ärlig”, har Ryan Moore sagt – som var hans lagkamrat i Ryder Cup 2016.

Två år senare var det dags för The Masters på Augusta National. Hans två föräldrar, Bill och Jeannette, bor i Augusta, Georgia, där deras son snart skulle ta sin första och hittills enda majorseger. De var inte inbjudna till anläggningen för att följa sin son eller festen därefter för att fira. Deras son hade precis iklätt sig den gröna kavajen – som de antagligen pratat om tusentals gånger under hans uppväxt. Om hur han ville vinna majortävlingen. De hade antagligen skjutsat och hämtat sin son från golfbanor över hela landet i många, många år. Men när de väl skulle få tillbaka genom en kram eller ett leende när stunden väl var kommen . . . då fick de se sin son via tv-apparaten, några kilometer från händelsernas centrum.

Captain America

Samma år, 2018, men bara några veckor tidigare hade Patrick Reed frågat om han fick droppa under ett av varven av Arnold Palmer Invitational. Det fick han inte enligt domaren som dömde.
– Jag antar att mitt namn måste vara Jordan Spieth för det, sa han så att publiken och deras mobilkameror plockade upp det.

Efter majorsegern på Augusta National fick han frågan varför så många på plats och i tv-soffor över hela världen inte ville att han skulle vinna.
– Jag vet inte, varför frågar du inte dem?, svarade Reed.
– Jag har ingen aning för att vara ärlig och jag bryr mig inte om vad folk säger på Twitter eller vad de säger på golfbanan. Jag är här ute för att sköta mitt jobb, vilket är att spela golf. Jag känner själv att jag gör det på rätt sätt och det är vad allt handlar om.

För att sammanfatta hade alltså Patrick Reed vid den här tiden hunnit med att bli så avskydd av sina medspelare i college att de ville rösta ut honom ur laget. Han hade kallat sig själv en topp 5-spelare i världen utan att vara det och han hade fått sina föräldrar bortförda av polis under en major. Dessutom hade han blivit en del av USA:s Ryder Cup-lag där han hyschat publiken i Europa 2014 och fått smeknamnet ”Captain America”. Han hade också antytt att Jordan Spieth fick fördelar på golfbanan jämfört med honom.

2014 fångade också kameror upp ljud när han sa homofobiska kommentarer efter ett dåligt slag och han hade dessutom börjat bråka med en kameraman på European Tour efter att han gjorde ljud då Reed skulle slå.

2018 lyckades han också bli än mer illa omtyckt av supportrar, då han klagade på biljetterna han fått av PGA Tour till en baseballmatch. ”Tack för platserna, PGA Tour. Jag älskar hur ni satte mig, min fru och min svägerska på så dåliga platser. Betalade 650 dollar för att uppgradera platserna för att få sitta med de andra spelarna”, skrev han i ett meddelande på Instagram.

Patrick Reed hyschar publiken under Ryder Cup. Foto: Getty Images

En olycka ter sig sällan komma ensam för Patrick Reed.
Ett halvår efter att han pratat om Jordan Spieths påstådda fördelar på touren var det dags för Ryder Cup i Paris. De båda hade varit en lyckosam duo under de två senaste upplagorna men när det var dags för matchen på Le Golf National valde amerikanska kaptenen, Jim Furyk, att sära på de två. Detta var, enligt Patrick Reed själv, anledningen till att han endast lyckades vinna en match av de tre han spelade.
– Problemet var förstås att Jordan inte ville spela med mig. Jag själv har inga problem med honom. När det kommer till kritan bryr jag mig inte om den person jag spelar med inte gillar mig eller så, så länge det innebär framgång för laget. Han och jag vet hur vi gör varandra bättre. Vi vet hur man får jobbet gjort, sa Patrick Reed i en intervju med New York Times efter tävlingen.

Han svingade sedan mot Furyk för hans bänkning.
– Med tanke på hur framgångsrik jag är i Ryder Cup är det inte så smart att bänka mig två gånger.

Tagen på bar gärning

Vi spolar fram tiden till december 2019. Patrick Reed spelar Hero World Challenge på Bahamas och blir tagen på bar gärning efter att ha förbättrat sitt läge. Under tredje ronden landar hans drive på hål 11 ute i ett waste area. Det är tekniskt sätt ingen bunker, så det är helt okej att sätta klubban i sanden. Men du får inte förbättra ditt läge, så som Patrick Reed gjorde genom att provsvinga och därmed ta bort sand bakom bollen. Paul Azinger, kommentator på Golf Channel sa vid tillfället:
– Om det där inte är att förbättra sitt läge vet jag inte vad som är det. Han vet bättre. Jag vet inte vad som hände eller hur han tänkte.

Det blev till slut två slags plikt för Patrick Reed, som ändå menade att han inte förbättrade sitt läge, att han gjorde svingarna så långt från bollen att det inte gjorde själva slaget enklare. Plikten skulle också bli kostsam, då Henrik Stenson vann tävlingen med exakt två slags marginal ned till tvåan Patrick Reed.

Veckan därpå var det dags för Presidents Cup och Patrick Reed fick förstås höra från den australiensiska publiken. Fans på plats hoppades att amerikanen skulle göra bort sig och göra fel. Till slut gick det så långt att hans caddie och svåger, Kessler, konfronterade en grupp supportrar. Han stängdes sedan av inför singlarna på söndagen.

2021 och Farmers Insurance Open. Patrick Reeds senaste incident skedde i lördags, då han på det tionde hålet droppade en boll för pluggat läge på ett mycket misstänksamt vis. Via tv-bilder kan man se hans boll studsa, vilket i den stora majoriteten av fall ska innebära att den inte pluggats. Men Patrick Reed flyttade sin boll efter att ha blockat kameran från att se vad som hände. När en domare väl kom till platsen menade Reed att bollen var pluggad och domaren beslutade sedan att Patrick Reed hade gjort rätt. Twitter och många andra experter höll inte med. Hans medspelare på touren, Xander Schauffele menar att Reed skyddas av PGA Tour. Samtidigt valde Patrick Reed att anklaga Rory McIlroy för att ha gjort samma sak – både med sitt officiella Twitter-konto och det anonyma konto någon i Reed-sfären använder för att prata gott om Patrick och illa om alla som inte tycker om honom.
– Jag skulle aldrig ha lyft bollen utan väntat på en domare först. Han kanske gjorde enligt reglerna, enligt domarna, men snacket bland oss övriga spelare är väl inte så roligt. Men han skyddas ju av touren och det är väl det som betyder något antar jag, sa Schauffele efter tävlingen.

Även Lanto Griffin kommenterade Patrick Reeds agerande.
– Golf bygger på att man är sportslig och ärlig och det är svårt för oss att döma honom i och med att vi inte var på platsen. Men jag tror att 99 procent av spelarna undviker att ta en fri dropp om det finns minsta tvivel. Det är sorgligt och tufft att se och man blir förbannad.

Patrick Reed vann till slut tävlingen, vilket förstås alltid är hans mål.

Oavsett pris.

Patrick Reed mot världen. Foto: Getty Images

Källor:

Golf Digest: Patrick Reed against the world – Scott Michaux, december 2018

GolfMagic: KISNER ON REED: GOLFERS ‘WOULDN’T P*** ON HIM IF HE WAS ON FIRE’ – Andy Roberts, december 2018

Golf.com: ‘My son is a Masters champion’: Patrick Reed’s estranged family endures a complex mix of emotions – Alan Shipnuck, april 2018

Golf.com: A brief history of Patrick Reed’s highs and controversial lows – Josh Berhow, april 2018

Golf Channel: Confident Reed: I’m a top-5 player in the world – Ryan Lavner, mars 2014

New York Times: In Ryder Cup, Europe Leaves Egos at Door. Those of U.S. Slam the Door. – Karen Crouse, september 2018

Golf Channel: Reed accused of cheating, stealing in book excerpt – Jason Sobel, januari 2015

The Sportsman: Arrogant Or Misunderstood? Why Is Patrick Reed Golf’s Most Hated Man? – Elliott Bretland, februari 2020


Text: Jesper Johansson • 2021-02-02
TournyttPatrick ReedPGA TourTournytt
Scroll to Top