Alexander Björk inleder jakten på bättre järnspel och nya segrar i Abu Dhabi // Foto: Getty Images

Europatouren

Björk blickar uppåt igen

Vill bli en segrare igen och börja klättringen på rankingen.

Text: Martin Strömberg • 2021-01-19 Uppdaterad 2021-01-19

Som vanligt inleder Europatouren sin säsong med den så kallade “Desert Swing”, tre tävlingar i Mellanöstern.

Abu Dhabi HSBC Championship inleder årets ET-säsong och en av de svenskar som finns på plats är Alexander Björk.

Efter den av covid-19 präglade säsongen 2020, som blev hackig, orytmisk och väldigt annorlunda, hoppas svensken att saker och rutiner ska kunna återgå mer till det normala under 2021.

– Jag ser mest fram emot när man kan börja spela tävlingar som vanligt, flygen går som dom ska och vi slipper tester, restriktioner och munskydd. Innan dess är det svårt att se fram emot så mycket för man vet aldrig vad som ska hända förrän i sista stund, berättar Björk för Svensk Golf.

Han har varit på plats i Dubai den senaste tiden för att slipa på formen och vänja sig vid klimat och markförhållanden.

– Har slagit lite i simulator hemma i december och nu blir det totalt en vecka här i Dubai innan Abu Dhabi-veckan. Var jag står spelmässigt återstår att se när tävlingarna startar men förhoppningsvis kommer det kännas bättre än förra säsongen.

Under 2020 hade Björk två topp tio-placeringar, en delad tredjeplats i Hero Open och en sjätteplats i Qatar Masters. Han vill gärna hitta tillbaks till det fina spelet som gav honom den första ET-segern i Volvo China Open 2018 och det är särskilt en viss del av spelet som har svikit de senaste säsongerna.

– Jag vill utveckla mitt järnspel. Det har alltid varit min styrka tidigare men väldigt dåligt senaste två säsongerna så jag vill gärna hitta tillbaka där och det börjar kännas lite bättre. Sedan vill jag ha bättre stabilitet från tee och få ut lite mer längd med drivern, men störst potential till förbättring jämfört med förra säsongen är järnspelet, berättar Björk för Svensk Golf.

Och förhoppningarna och målsättningen inför 2021 är att dels vinna igen, dels att återigen börja klättringen åt rätt håll på rankinglistorna. Alexander var som bäst 59:a i världen i slutet av 2018 men de senaste två säsongerna har han fallit ner till en 285.e plats.

– Målsättningar är att vinna på ET igen. Komma topp-20 på Race To Dubai- rankingen och spela mig in i topp 100 i världen igen för att sedan förhoppningvis kunna sikta på topp-50.

Björk är en av i nuläget sju svenskar som är klara för start i Abu Dhabi.

De övriga sex är Henrik Stenson, Sebastian Söderberg, Marcus Kinhult, Kristoffer Broberg, Robert Karlsson och Joakim Lagergren.


Text: Martin Strömberg • 2021-01-19
TournyttAlexander BjörkEuropean TourTournytt
Scroll to Top