Henrik Stenson är högst rankad av de blågula spelarna. Men inte högst rankad skandinav... Foto: Getty images

Genomgång

Årets första ranking är här – Stenson bäste svensk

Här är en sammanfattning av det viktigaste att ha koll på inom världsrankingens värld inför årets säsong.

Text: Jesper Johansson • 2021-01-04 Uppdaterad 2021-01-04

Nytt år, nya möjligheter!
Men rankingen följer med från tidigare.

Därför är mycket sig likt när 2020 nu blivit 2021. Världsetta är fortfarande Dustin Johnson. Tvåa är Jon Rahm och trea är Justin Thomas.

Xander Schauffele har visserligen klättrat två platser för att nu vara rankad sexa i världen men målet här är inte att gå in på specifika förändringar, nej istället vill vi göra en genomgång över förutsättningarna inför 2021. Vilka spelare är i toppen? Vilka befinner sig runt den viktiga topp-50-gränsen och vilka svenska spelare är högst rankade?

Toppen

Som skrivet ovan är Dustin Johnson världens bästa spelare enligt rankingen. Bakom honom hittar vi väntade namn såsom Jon Rahm, Justin Thomas, Rory McIlroy och Bryson DeChambeau.

Tolv av världens 20 högst rankade spelare är från USA. Sex är från Europa och två från Asien. Värt att notera är att Norges Viktor Hovland är världens 14:e bästa spelare för tillfället, Skandinaviens överlägset bästa spelare sett till siffrorna.
Från Asien ser vi Hideki Matusyama på plats 19 och Sungjae Im på plats 18.


Topp-50

Topp 50-gränsen på världsrankingen är viktig av flera anledningar. Främst för att den extraknäcker som kvalgräns till de största tävlingarna i världen. De 50 högst rankade får en plats i WGC-tävlingarna världen över. Topp-50 vid årsslut och veckan innan The Masters får också plats i den berömda majorn som utspelar sig i Augusta, Georgia.

Så om en spelare inte kvalat in på annat vis är det den gränsen som avgör om man får en startplats. Därför ser det i dagsläget ut som att stjärnan Rickie Fowler inte spelar årets Masters Tournament i april. Han är nämligen rankad 56 i världen.
Andra stora spelare på fel sida gränsen är bland annat Phil Mickelson (66) och Danny Willett (67). De båda kommer förstås ändå få spela i Masters med tanke på att de är tidigare vinnare av tävlingen. Ett annat namn som befinner sig på fel sida gränsen är Henrik Stenson. Mer om det strax…

Vilka spelare riskerar att hamna på fel sida då? Många stora stjärnor hoppas på ett bättre kalenderår än 2020. Tiger Woods är rankad 41:a i världen. Jason Day 43:a, Bubba Watson 44:a. Sergio Garcia är på plats 46 och Ian Poulter på plats 48.


Svenskarna

Nej, Henrik Stenson är inte längre rankad topp-50 i världen. Efter ett, i hans mått mätt, trögt 2020 har han fallit tillbaka till plats 65. Det innebär att han riskerar att missa majors framöver, då han snart förlorar sin vinnarkategori från 2016.

Näst bäste svensk är Alex Norén, som är rankad 97:a i världen. Tredje bäst är Marcus Kinhult på plats 111.

Här är svensktoppen:


Text: Jesper Johansson • 2021-01-04
TournyttAlex NorénDustin JohnsonHenrik StensonPhil MickelsonTiger WoodsTournytt
Scroll to Top