Linnea Ström reste sig efter en snöplig förstania på fredagen och klättrade rejält på ledartavlan under avslutningsronderna. /Foto: Christer Höglund

US Women's Open

Majorbästa för Ström säkrade plats i tourfinalen

Linnea Ström avslutade US Women's Open med en fin 72-rond och satte nytt personbästa i majorsammanhang.

Text: Oskar Åsgård • 2020-12-14

I skönt solsken inledde Linnea Ström sin US Women’s Open-karriär med en mycket stabil 69-rond i torsdags. En rond som lämnade henne med mersmak, då den enkelt hade kunnat vara ytterligare några slag lägre.

Efter den ronden var Ström delad femma och med i täten.

Med tre hål kvar av rond två balanserade plötsligt Ström på kvalgränsen. Två avslutande birdies löste den saken och därefter har 24-åringen från Göteborgs Golf Klubb under tuffa förhållanden klättrat uppåt på ledartavlan.

När hon rullade i sin sista putt i mästerskapet på det 72:a hålet var det för birdie och en delad 13:e plats.

– Det var väldigt skönt att få i den faktiskt, speciellt efter de tre bogeys jag gjorde på slutet (hål 14–16, reds anm). Det är alltid skönt att avsluta med en birdie, säger Linnea Ström till Svensk Golf.

En delad 13:e plats till slut, nytt personbästa i majorsammanhang. Hur känns det?
– Det känns bra, jag är nöjd med veckan. Sen finns det absolut mersmak, men det är roligt att sluta 13:e och känna att jag hade mycket mer att ge. Men det är det bästa resultatet i en major och mitt första US Open också så jag är nöjd med debuten och ser fram emot det som kommer härnäst, säger Ström.

Mellan raderna hör jag att du ändå inte är helt tillfreds. Var det något särskilt du känner att du kunde ha gjort bättre?
– Om något är det min andra runda där jag kände att jag lämnade ganska många slag där ute. Det har varit tuffa förhållanden, idag var det extremt tuffa pinnar, många som satt i lutningar. Du kunde slå bra inspel men ändå kämpa för att tvåputta. Så som det ska vara i ett US Open. Många hål är det bra att göra par och försöka undvika bogeys. Det var egentligen det jag försökte göra hela veckan. Jag hanterade det bra tre varv men jag är nog mest besviken på fredagen.

En snabb titt på scorekortet gör det enkelt att förstå vad Ström syftar på. Första nio hålen på fredagen gick hon fem över par och dessutom i förhållanden som var aningen lättare än under helgen, då hennes rondscorer 73-72 tillhörde de bästa helgresultaten i hela fältet.

Ett kvitto på att Ströms spel passar bra när det är tuffare förutsättningar och hon gillar när utmaningsgraden skruvas upp.

– Absolut, jag gillar att spela när det är lite tuffare och det passar mitt spela bättre. När det är lite längre och framför allt tuffare pinnar så att man får tänka till var man vill placera sig. Jag känner att jag presterar lite bättre då än på korta banor med mycket wedgar, då blir det mer av en puttningstävling. Den här veckan krävdes det bra ballstriking.

När vi ringer Ström sitter hon på flygplatsen i Houston och väntar på att borda ett plan till Florida. Den delade 13:e platsen säkrade nämligen hennes plats i veckans tourfinal på LPGA Tour.

– Jag var nog inne innan den här veckan också, men på gränsen. Det hade berott på vilka spelare som spelade bra. Men oavsett, för några veckor sen trodde jag varken att jag skulle spela US Women’s Open eller tourfinalen. Allt här på slutet har varit en bonus och det är väldigt roligt.

Förhoppningsvis kan Ström hålla i sin fina formkurva när LPGA-toursäsongen går i mål i Naples, Florida, senare i veckan.

Stark efter nya amatörrekordet: ”Svinkul!”


Text: Oskar Åsgård • 2020-12-14
TournyttLinnea StrömLPGA TourTournyttUS Women's Open
Scroll to Top