När säsongen 2019 började var Viktor Hovland rankad 1 157 i världen. I dag är norrmannen nummer 15 på den listan – och Nordens högst rankade spelare. FOTO: Getty Images

Europatouren

Hovland: ”Jag trodde inte det skulle gå så fort”

Det har gått undan för 23-årige Viktor Hovland. PGA-touren är avbockad. Nu är norrmannen ute efter sin första seger på Europatouren.

Text: Bo Steffensen • 2020-12-12

Oslokillen Viktor Hovland gick på college på Oklahoma State – tillsammans med bland andra PGA-tour spelarna Matthew Wolff och Kristoffer Ventura (även han norrman) – och slog igenom på allvar när han blev bäste amatör i Masters 2018. Han tog sig till Augusta National via en seger i US Amateur.

Förra året blev Viktor Hovland proffs, hade stora förväntningar på sig och det är väl ingen överdrift att säga att han infriat dem.

I februari i år vann han i Puerto Rico och blev samtidigt historisk som den första norrman att vinna på PGA-touren. I söndags tog han sin andra titel, i Mexiko, och hoppade upp till plats 15 på världsrankingen. Därmed är han Nordens högst rankade spelare.

Det har gått snabbt uppåt för Viktor Hovland.

– Jag trodde inte det skulle gå så fort. Jag kände att jag var kapabel och hade absolut tron på det, men jag hade många saker att förbättra och det har jag fortfarande. Jag fått ihop några bra tävlingar och har lyft mitt dåliga spel till en hög nivå. Det har gått snabbt, säger han till Europatouren.

Efter vinsten i Mexiko hoppade Viktor Hovland också på ett flyg till Dubai för att spela DP Workd Tour Championship, finalen på årets Europatoursäsong.

Han är inte medlem på touren men kom in i tävlingen via sin världsranking och nu har han alltså möjlighet att ”kryssa i ännu en box” – en vinst på Europatouren. Och han har det i en av de största tävlingarna under säsongen. Den totala prispotten är åtta miljoner dollar, varab tre miljoner till segraren (cirka 25 miljoner kronor).

– Jag växte upp med att titta på Europatouren hemma i Norge. Jag har redan ett par vinster på PGA-touren och det vore riktigt kul att kunna lägga en vinst på Europatouren till mitt cv, säger Viktor Hovland.

Viktor Hovland öppnade starkt på lördagen. Han gjorde fyra birdies de fem första hålen, fick i ytterligare två de sista nio samtidigt som han höll sig bogeyfri. Han kom in på 66 slag, sex under par, ligger totalt på –10 och är ett slag efter ledande trion Laurie Canter, Patrick Reed och Matthew Fitzpatrick.
– Jag spelade bra de första två dagarna också men jag slog inte bollen tillräckligt nära. I dag lyckades jag göra det och det gjorde saker och ting lite lättare.

På söndagen går Viktor Hovland ut i tredje sista boll tillsammans med spanjoren Adri Arnaus.

Klicka på bilden för full leaderboard


Text: Bo Steffensen • 2020-12-12
TournyttDP World Tour ChampionshipEuropean TourTournyttViktor Hovland
Scroll to Top