Justin Thomas är en av de stora namnen som åtefinns högt upp på ledartavlan. Foto: Getty image

The Masters

Stjärntätt i toppen – ”Glöm allt du lärt dig om banan”

Med lite drygt två varv kvar av årets Masters Tournament har ledartavlan blivit ett veritabelt getingbo fyllt med toppspelare.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-14

Snart är två ronder spelade på Augusta National och stjärnorna har börjat ta position inför avgörandet. Ledartavlans topp är fullmatad av storstjärnor och vi går mot två spännande avslutningsvarv av The Masters 2020.

Världsettan Dustin Johnson är nio under par och i delad ledning tillsammans med Cameron Smith och Abraham Ancer samt världstrean Justin Thomas.

Thomas hann inte i mål med sin första rond på torsdagen, på grund av regnavbrottet, men inledde starkt de hål han väl hann spela. När det var dags att spela klart fortsatte han på samma sätt och den första ronden landade på utmärkta 66 slag (-6). Sedan blev det ett kort uppehåll innan det åter var dags att kliva ut på banan för amerikanen. Den här gången stämde inte spelet alls – till en början.
Två bogeys de första fyra hålen gjorde att han snabbt tappade mark men på hål 15, hans sjätte, tog ronden fart. Därifrån och fram till hål 18 rullade han nämligen i fyra raka birdies.

Totalt gick han runt på 69 slag andra varvet och är således i delad ledning på 135 slag, nio under par. När han talade med media på plats efter ronden meddelade han att Augusta National i november är något helt annat jämfört med samma bana i april.
– Det är bara att kasta ut all kunskap man har från det här stället, hur konstigt det än låter. Glöm allt du lärt dig om banan, sa Thomas och syftade främst till hur enkelt det var att få bollen att stanna.
– Man får laga nedslagsmärken efter att man slagit chippar. Så mycket av det du vet om den här golfbanan, det kan skada dig den här veckan eftersom banan inte spelas som den brukar, konstaterade världstrean.

För Justin Thomas och hans spelkamrater innebär detta att man kan vara betydligt mer aggressiv mot flaggorna, även de hålplaceringar som står på små undangömda platåer. Thomas har precis som Dustin Johnson en majorseger på meritlistan, men ivrig att addera ytterligare en titel och högst upp på önskelistan står en grön kavaj.

En annan spelare som har goda chanser att antingen bli en del av ledarklungan på nio under par eller faktiskt bryta sig loss och vara i ensam ledning efter 36 hål är spanjoren Jon Rahm.
Han har spelat klart tolv hål av sin andrarond och är åtta under par. Med en fin birdiechans på hål 13 direkt på morgonen, och ytterligare en på pappret bra birdiemöjlighet på det 15:e hålet kan han mycket väl ta sig upp till –9. Och gör han det – ja, då är världens tre högst rankade spelare i delad ledning av årets Masters Tournament.

Det är med andra ord upplagt för en riktig tungviktsduell i helgen.
Text: Jesper Johansson • 2020-11-14
TournyttAugusta NationalDustin JohnsonJon RahmJustin ThomasThe MastersTournytt
Scroll to Top