Henrik Stenson förbereder sig för att manövrera sig runt Augusta National i novemberskick. /Foto: Getty Images

The Masters

Stenson: ”Banan spelas mjuk och lång”

Henrik Stenson gör sin 15:e raka start i The Masters, men utan publik denna gång. ”Givetvis konstigt utan publik”, säger han.

Text: Martin Strömberg, Oskar Åsgård • 2020-11-10

Henrik Stenson debuterade i Masters som nybliven 30-åring i april 2006. Han var rankad 13:e i världen och på meritlistan fanns tre European Tour-titlar. 14 år senare förbereder han sig nu för sin 15:e raka start i majorn, med en meritlista som är betydligt mer välfylld.

Men 2020 är det inte mycket som är sig likt på Augusta National.

– Det känns givetvis lite konstigt utan publik och minst lika konstig känsla av att det är en av de sista tävlingarna på säsongen när det vanligtvis är startskottet, säger Henrik Stenson till Svensk Golf på tisdagen.

Väderskillnaden mot det sedvanliga aprildatumet är tydlig. Inte så mycket temperaturmässigt än så länge, då kvicksilvret fortfarande tar sig upp över 20 gradersstrecket i Augusta, Georgia den här novemberveckan, men däremot är det betydligt blötare än vanligt.

– Greenerna är fina men lite mjuka, mer regn gör väl dem knappast hårdare även om subair kan hjälpa till. Banan är ganska mjuk och spelades rätt lång idag. Man märker av Bermudagräset lite och det är sandigare i marken än vanligt, förklarar Stenson.

Att Bermudagräset inte helt försvunnit efter höstens ”overseeding”, där rajgräs planteras direkt i det befintliga Bermudagräset på fairways, beror på att det inte varit tillräckligt kallt ännu. En effekt av detta lär bli att chip- och pitchslag runt greenerna blir betydligt svårare, med mindre pålitliga lägen än vad det normalt är i april.

Henrik Stenson nöter närspel med tränaren Pete Cowens vakande öga intill. /Foto: Getty Images

Stenson har hittills spelat nio hål på måndagen och nio hål på tisdagen. Enligt TT:s utsände Carl Göransson, som följde Stensons inspelsrond under måndagen, såg spelet stabilt ut med gott om bra slag.

Stenson själv hyllar inte sina chanser att vara med och slåss i veckan.

– Har väl inga målsättningar vad gäller resultat, min rad har ju inte varit munter sedan vi började lira och jobbet ligger ju på att ta ett steg i rätt riktning varje dag framöver för att hitta spelet igen. Om man vill vinna en liten slant så kan ju den spelas på bäste svensk, där har du ett stalltips som heter duga…
– Jag har högre förhoppningar att kunna prestera i april än denna vecka, avslutar Stenson.

I fjol slutade svensken delad 36:a, året dessförinnan nådde han sin hittills bästa placering i Masters med en delad femteplats.

Om vi ska leta efter ljuspunkter i statistiken som talar för att det ändå finns skäl att hoppas på Stenson i veckan vore det att Augusta National är en bana som belönar erfarenhet – och Stensons 14 raka starter är flest av alla i årets startfält när vi undantar tidigare mästare ur ekvationen.


Text: Martin Strömberg, Oskar Åsgård • 2020-11-10
TournyttAugusta NationalHenrik StensonThe MastersTournytt
Scroll to Top