Bryson DeChambeau ska försöka utnyttja sin längd i veckans major. Foto: Getty images

The Masters

DeChambeau om jakten på längd: ”Enklare sätt att spela”

Amerikanen har inte mer än järnsexa kvar på andraslagen in till par 5-hålen.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-10

Att slå långt trumfar att slå rakt. Så ser den moderna golfen ut enligt många. Inte minst Hank Haney, Tiger Woods tidigare tränare.

I sin podcast tog han Henrik Stenson som exempel:
”Säsongen 2020 var Stenson femma i rankingen över pricksäkerhet från tee, men han var rankad 163:a i intjänade slag från tee. Fördelen du får från tee är förknippad med längd. Det är därför Rory McIlroy är där uppe i toppen. Dustin Johnson är där uppe och Bryson DeChambeau var nummer ett förra året. Hela det här snacket om att träffa fairway är skitsnack och det har alltid varit så.”

Mycket tyder på att Augusta National kommer att spelas längre i år, eftersom tävlingen spelas i november istället för april. Hur detta kommer påverka segerscoren återstår att se, men vad som är säkert är att det fortfarande kommer vara en bombarparty från tee. En av de som ämnar att utnyttja sin längd är – surprise, surprise – Bryson DeChambeau. Amerikanen berättade under en presskonferens inför veckans major vilka klubbor han hade in mot green och … tja, det är inte mycket bana kvar när amerikanen har vevat färdigt från tee.

Hål 1, par 4: ”Träffar jag fairway har jag 56°-wedge kvar”
Hål 2, par 5: ”Jag tror jag hade en järnsjua kvar”
Hål 3, par 4: ”Kommer upp på green från tee”
Hål 5, par 4: ”Jag hade järnåtta kvar, det var lite motvind”
Hål 7, par 4: ”Här hade jag en pitch kvar i motvinden”
Hål 8, par 5: ”Jag har inte behövt mer än en järnsexa”
Hål 9, par 4: ”En liten 53°-wedge in”
Hål 10, par 4: ”Som mest är det en järnnia”
Hål 11, par 4: ”Jag spelade med Tiger Woods igår och frågade vilken klubba han slog in mot green 1997. Han svarade ’pitching wedge’. Det var den klubban jag använde också.”
Hål 13, par 5: ”Jag hade en pitch kvar. Jag genar över hörnet drastiskt. Det är ett av de ställen där du kan gena över med ett slag tillräckligt högt och med tillräcklig draw, då kan man tjäna extremt mycket”.
Hål 14, par 4: ”Inget galet, det var motvind”
Hål 15, par 5: ”Järnåtta”
Hål 17, par 4: ”Det var motvind där också, jag hade en järnåtta in”
Hål 18, par 4: ”Jag försöker att slå slaget över bunkern. Då har jag 110 yards in”

Imponerande. Men Bryson DeChambeau menar att allt inte handlar om längd på Augusta National.
– Det handlar mycket om puttning och chippning här. Det är något jag tror många har svårt att se. Även om det är en stor fördel att vara bra från tee måste jag ha bra närspel och bra spel med järnen, det är vad jag gjorde så bra under US Open. Om någon del av spelet inte är tillräckligt bra, då vinner jag inte US Open. I slutändan handlar det om att sätta puttar.

Som en del i Bryson DeChambeaus satsning på ökad längd har han tidigare i höstas hintat om att han ska använda en driver med skaftlängden 48 tum, vilket är maxlängden enligt regelboken. Detta skulle i teorin ge mer hastighet i klubbhuvudet som i sin tur ska göra slagen längre. Men det är en inte helt enkel ekvation DeChambeau måste lösa för att nå de där extra meterna. För med ökad hastighet i klubbhuvudet ökar också risken för sneda slag. DeChambeau har nu testat en fjärde variant av den långa drivern och det här ska vara den bästa hittills. Han är dock fortsatt osäker på om han sätter den i spel.
– Igår när jag testade den hade jag en ökning på 4-5 mph i bollhastighet. Jag svingade 143, 144 mph på rangen igår och spridningen är densamma som med min andra driver. Spinntalen gick ner till och med.
– Det ser lovande ut. Men jag är inte 100 procent säker på att jag ska använda den eftersom det är lite osäkert så här nära Masters, men det är en förbättring i alla delar och om det fortsätter vara så – ja, då ser jag inte varför jag inte ska använda den.

Bryson DeChambeau pratar gärna och ofta om sin nyfunna längd. Han pratar mycket om processen att ta sig dit han är och han pratar i stor mängd om fördelarna det ger. Hans förhoppning är att han vid en seger i veckans major kan få människor att inse vad som gör honom så bra och vad som krävs för att spela bra golf på hans sätt.
– Om jag vinner tror jag folk kommer inse att det är enklare att spela om man slår bollen längre. Oavsett vad, atletiska egenskaper kommer alltid vara regerande inom idrott, oavsett vilken sport du utövar. Det är vad folk skulle se om jag vann. Jag är säker på att vissa kommer reagera negativt men oavsett vad så spelar jag enligt reglerna och jag kommer göra allt jag kan för att spela så bra som möjligt inom de reglerna, säger DeChambeau.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-10
TournyttBryson DeChambeauThe MastersTournytt
Scroll to Top