Justin Thomas kunde andas ut efter en drömrond på Winged Foot under torsdagen. Foto: Getty images

US Open

Thomas i ledning – många spelare under par

Med 54 hål att spela är scorerna betydligt lägre än förväntat på Winged Foot. Bäst av alla spelade Justin Thomas, som gick runt på 65 slag.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-18

När det närmade sig tävlingsstart på Winged Foot var känslan att spelarna skulle ha enorma problem. Så blev det inte.
I förvånansvärt mjuka förhållanden lyckades många av världens bästa spelare att kliva ut på banan utanför New York och skjuta scorer långt under par. Bäst av alla var Justin Thomas, som gick runt på 65 slag – en score som är den bästa på Winged Foot sett med US Open-perspektiv. Ingen i de tidigare fem upplagorna av tävlingen har skjutit en så låg score.

Resultatet gör att Thomas är i ensam ledning, ett slag före Patrick Reed, Matthew Wolff och Thomas Pieters. Ytterligare ett slag bakom hittar vi flera spelare, bland annat Rory McIlroy.
– 65 slag är roligt oavsett var du spelar, men speciellt på Winged Foot. Jag var mentalt urstark, jag var fokuserad. Jag höll mig till mina rutiner och rusade inte iväg i tankarna. Det var en sådan rond som … helt plötsligt puttar man klart på hål 18 och är klar för dagen, sa Thomas till den samlade mediekåren vid Winged Foots klassiska klubbhus.

Efter 18 spelade hål är 21 spelare under par, en siffra som förhandssnacket snarare antydde skulle vara noll spelare, eller kanske en.

Men Winged Foot spelades förhållandevis mjukt under torsdagen. Ett fint exempel skedde på hål 1, då Jordan Spieth hade två val in mot green. Antingen kunde han slå ett kort slag som hoppade upp mot flaggan, om det var hårt i marken. Eller så kunde han slå ett slag förbi flaggan och låta den spinna tillbaka.
Amerikanen valde det första alternativet. Men med det mjuka underlaget innebar det att hans boll spann långt tillbaka och han inledde ronden på 73 slag med en bogey.

Justin Thomas hade samma val att göra men valde rätt beslut och hade därmed en kort birdieputt för att inleda mästerskapet, som han fortfarande tror kommer bli svårt för spelarna.
– Greenerna är väldigt mjuka. Jag trodde de skulle spelas hårdare men jag förstod också att de var tvungna att göra så här för att få greenerna på rätt sätt lagom till helgen. Det är Winged Foot, så du måste fortfarande slå perfekta golfslag, sa Thomas.
– Det är skönt för mig att gå på 65 slag men det är tre dagar kvar och långt ifrån över. Hur bra ronden än var måste jag komma över den till imorgon.

Här är toppen av ledartavlan:


Text: Jesper Johansson • 2020-09-18
TournyttJustin ThomasTournyttUS Open
Scroll to Top