John Daly har fått blåscancer. Foto: Getty images

Tråkiga nyheter

John Daly: ”Jag har cancer”

Tråkiga nyheter nådde golfvärlden natten mot torsdag. Tvåfaldige majorvinnaren och femfamldige PGA Tour-vinnaren John Daly meddelade att han fått cancer.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-11

Den fruktansvärda sjukdomen hittades då han undersöktes för njursten. Någon sådan åkomma hade han inte men tyvärr hittades blåscancer.
– Urologen sa att det inte ser ut som att jag har några njurstenar men att jag dessvärre har blåscancer. När jag hade gjort min röntgen ville jag dricka Diet Coke men läkaren bad mig sluta omedelbart då vi skulle tillbaka in i maskinen för att ta bort cancern, säger Daly till Golf Channel.

54-åringen genomgick därefter ett ingrepp för att ta bort cancern ur kroppen och första prognosen är god. Men det ska finnas en överhängande risk att sjukdomen kommer tillbaka, vilket innebär att amerikanen kommer göra regelbundna undersökningar framöver.
– Läkaren sa att det är en 85 procentig risk att det kommer tillbaka. Så jag måste träffa honom igen om tre månader. De kommer behöva skära i mig då igen antagligen.
– Sen går det ytterligare tre månader utan att man vet. Man vet ingenting. Turligt nog hittades cancern tidigt men som sagt ser det inte ut att försvinna för alltid. Vi får se vad som händer, kanske kan ett mirakel ske.

John Daly har under sin karriär varit hårt drabbad av hälsoproblem, bland annat ett välkänt alkoholberoende. Utöver det har han diabetes och stora problem med sina knän, främst det vänstra som han inför PGA Championship 2019 sa ”svullnar upp till storleken av en vattenmelon”.

Det nya beskedet för att Daly nu planerar att ändra sina konsumtionsvanor för att öka chansen att bli av med sjukdomen.
– Jag kommer i princip sluta dricka Diet Coke och ha lite mer än några minuter mellan mina cigaretter. Jag försöker sluta helt. Jag ska lyssna på läkarna och göra som de säger men om cancern inte försvinner. . . då ska jag leva livet.


Text: Jesper Johansson • 2020-09-11
TournyttJohn DalyPGA ChampionshipPGA TourThe OpenTournytt
Scroll to Top