Collin Morikawa knyter näven efter en hålad chip på det 14:e hålet på sin väg mot karriärens första majortitel. /Foto: Getty Images

PGA Championship

23-årige Morikawa vinner första majorn

Supertalangen Collin Morikawa, 23, sprang ifrån fältet och vann sin första majortitel i den unga karriären.

Text: Oskar Åsgård • 2020-08-10

Det blev en sällsynt händelserik och tempofylld finalrond av PGA Championship där nära på 20 spelare vid något tillfälle hade en legitim segerchans.

Den som i slutändan drog ifrån och kopplade greppet var 23-årige superstjärnan Collin Morikawa. På det 14:e hålet sänkte han en chip för birdie som tog honom till elva under par och ensam ledning. Därigenom bröt han sig loss från en grupp på sex spelare som alla var tio under par.

– Jag är i sjunde himlen just nu och det är svårt att förstå vad det här kommer att betyda. Att vinna en major, som många har som mål under en karriär, redan som 23-åring i början av karriären, kommer naturligtvis att ge mig självförtroende och kraft att arbeta hårdare. Nu har jag fått smak på det här, sa en överlycklig Morikawa efter segern.

Vad som kommer att bli ihågkommet som tävlingens avgörande ögonblick var dock amerikanens drive på det korta 16:e hålet, par 4, 270 meter.

Med en alldeles perfekt fade slog Morikawa upp utslaget till dryga två meter från hål och rullade väldigt bekvämt i eagleputten för att nå 13 under par.

Den enda spelaren som på allvar hotade Morikawa på sluthålen var Paul Casey som var elva under par när han klev upp på 18:e tee. Engelsmannen, även han på jakt efter sin första majorseger i karriären, slog upp inspelet fint till den undangömda flaggan på 18:e hålet och lämnade sig med en sjumetersputt för birdie.

En väldigt svag birdieputt från Casey innebar dock att Morikawa hade två slag tillgodo när han spelade det 72:a hålet och den kylige unge amerikanen gjorde inga misstag.

Morikawa kom i mål med 64 slag (-6), den delat lägsta finalrondsscoren i PGA Championship-historien, och vann sin första majortitel i den ännu mycket unga karriären.

– Det har varit mitt livsmål sen jag var en liten grabb. Och att få göra det här också, i vad som är mitt andra hem, där jag spenderat de senaste fyra åren, är speciellt, kommenterade Morikawa under prisutdelningen och syftade på sin studietid på University of California, Berkeley.

Söndagens seger var ännu ett häftigt kapitel i Morikawas kometkarriär. Han har sen proffsdebuten förra sommaren spelat 28 tävlingar och vunnit tre PGA Tour-titlar. Första segern, Barracuda Championship, vann Morikawa redan i sin sjätte PGA Tour-start som proffs. Den andra vann han i särspel mot världsettan Justin Thomas för en månad sedan. Nu kan han även sälla sig till den exklusiva skara som kan titulera sig majorsegrare.

Anmärkningsvärt i sammanhanget? Att Morikawa hittills bara missat en enda kvalgräns på 28 försök. Undertecknad vågar tryggt påstå att ingen proffsspelare någonsin med fler än 20 starter har kunnat säga att de har vunnit lika många majors som de har missat kvalgränser.

När den nya världsrankinglistan publiceras på måndagen kommer Morikawa att vara listad som femma. En osannolik resa med tanke på att han för 14 månader sen inte ens fanns med på världsrankinglistan.

Med tanke på hur tajt det är i toppen av världsrankingen just nu kommer Morikawa dessutom att ha chansen att nå förstaplatsen på rankingen redan om två veckor i Boston.

Men innan amerikanen börjar fundera på det kan han gott unna sig att fira sin färska majorseger, och träna på att handskas med mäktiga Wannamaker Trophy.

Alex Norén slutade veckan på utmärkt sätt med en 67-rond (-3) som lyfte honom tolv placeringar till en delad 22:a plats. Norén gjorde fem birdies på söndagen, den sista på 18:e hålet, och noterar därmed sin bästa placering hittills i PGA Championship på åtta starter.

Han klättrar också fem placeringar i FedEx Cup-rankingen, som fastställs inför FedEx-slutspelet efter nästa veckas tävling i North Carolina där Norén finns med i startfältet.


Text: Oskar Åsgård • 2020-08-10
Tournytt
Scroll to Top