Robert Karlsson och de andra som medverkar i Ryder Cup kan behöva vänta ett år. Foto: Getty images

JUST NU

Bekräftat: Ryder Cup ställs in

Enligt källor till Golf Channel ska Ryder Cup ställas in och flyttas upp.

Text: Jesper Johansson • 2020-07-08

Golf Channel skrev tidigare att årets Ryder Cup skulle ställas in. Sent på onsdagen blev det bekräftat.

Tävlingen kommer istället att spelas 21–26 september 2021.

Whistling Straits kommer vara spelplatsen även fast man flyttar fram tävlingen. Rockaden i schemat kommer att påverka andra tävlingar också. Presidents Cup, som var planerad till nästa år, flyttas till 2022. Och Ryder Cup i Italien 2022 kommer istället att spelas 2023.

Från och med nu kommer också Ryder Cup att spelas på “ojämna” år, precis som tävlingen gjorde innan 9/11 år 2001, då tävlingen flyttades upp ett år på grund av terrorattentatet i New York.

Många spelare har haft svårt att se tävlingen genomföras om storpublik inte tillåts på anläggningen.  Bland annat Rory McIlroy:
– Jag kan inte se ett Ryder Cup genomföras utan supportrar, sa han förra månaden.

Förra veckan pratade Svensk Golf med Robert Karlsson, som är Padraig Harringtons assisterande kapten. Han visste då ingenting om tävlingens vara eller icke vara på spelschemat 2020.
– Jag vet inte själv. Vad jag vet, och det kan väl vem som helst räkna ut, att det är kort om tid eftersom de inte börjat bygga (läktare) än. Padraig (Harrington) säger att det inte finns något överenskommet år något håll. De har sagts att vi inte ska spela tävlingen utan publik – men vad betyder det då? Att det inte får vara någon eller kan 3 000 personer sätta sig i en bil och åka från Chicago?, sa Karlsson då.

Men du tror det lutar åt..?
– Nästa år. Men jag vet som sagt inte.

Nu är det alltså bekräftat. Ryder Cup kommer inte att spelas förrän i september.
– Att senarelägga Ryder Cup skulle aldrig bli ett enkelt beslut med tnake på hur många faktorer som var tvungna att vägas in. Men jag tror det är rätt beslut med tanke på de tidigare aldrig upplevda omständigheterna vi tampas med i dessa tider, säger Padraig Harrington i ett pressmeddelande.
– När du tänker på Ryder Cup tänker du instinktivt på atmosfären skapad av supportrarna, så som den var på första tee på Le Golf National för två år sedan. Om det inte på ett ansvarsfullt sätt kan åstadkommas igen på Whistling Straits i september, är det rätt beslut att vänta till dess det är möjligt.

Lyssna på en längre intervju med Robert Karlsson i senaste avsnittet av Svensk Golf Podcast.


Text: Jesper Johansson • 2020-07-08
TournyttPadraig HarringtonRobert KarlssonRyder CupTournytt
Scroll to Top