I maj förra året lämnade Chris Kirk touren för att ta itu med sina alkoholproblem och sin depression. Nu är han tillbaka, nykter och med återvunnen form.

PGA Tour

Kirk tillbaka efter sin tuffa kamp – leder i Detroit

Henrik Norlander fortsätter spela bra i Detroit. Svensken är fem slag bakom Chris Kirk – som för drygt ett år sedan lämnade golfen på grund av alkoholproblem.

Text: Bo Steffensen • 2020-07-04 Uppdaterad 2020-07-04

I maj förra året fick det vara nog för Chris Kirk. 34 år gammal, rankad 183:a i världen och med fyra PGA-tourvinster i bagaget vaknade han på ett hotellrum i New Orleans och insåg att han var tvungen att ta ett break från golfen på grund av alkoholproblem och depression.

Han ”ville inte slå sitt huvud i väggen” längre i jakt på fler toursegrar. Han funderade till och med på att lägga av helt. Kirk drog sig tillbaka med sin fru och tre söner. Under de tre första månaderna rörde han knappt en klubba men i november, efter sju månaders paus, var han tillbaka på touren. Nykter.
Sedan dess har han missat fem av sju kvalgränser på PGA Tour och gick in i veckans tävling rankad 269:a i världen.
Men han är på väg.

För två veckor sedan vann Chris Kirk på undertouren Korn Ferry Tour. Nu leder han Rocket Mortgage Classic i Detroit.
– Jag är en helt annan person nu. När du står inför en situation där du tappat all kontroll på ditt liv så förändrar det saker. Det har förändrat mitt perspektiv på allting egentligen och jag har insett att det finns så mycket som är viktigare än golf, säger Chris Kirk till amerikansk media.

Och formen har han hittat.

På fredagen var Kirk åtta under par efter tolv hål, men fick sedan nöja sig med fem raka par, en avslutande bogey och 65 slag. Amerikanen är tolv under par totalt och i delad ledning med Fedex Cup-ettan Webb Simpson.

– Jag är väldigt nöjd med hur jag spelade i dag och hur jag hanterade dagen mentalt även om avslutningen inte var så bra, säger Chris Kirk.

Henrik Norlander delade elfteplatsen efter öppningsvarvet, där svensken gick fem under par och lämnade in ett bogeyfritt scorekort. Fredagens rond inleddes på bästa sätt, med en birdie på det 10:e hålet på Detroit Golf Club. Efter 17 hål på fredagen var han tre under par för dagen och bogeyfri på nytt, men tyvärr kom den första plumpen i protokollet på det sista hålet, banans nionde, där Norlander gjorde bogey efter att ha missat greenen till vänster.

Svensken är totalt sju under par (67-70) och delar 30:e plats. Upp till ledande Chris Kirk har han fem slag.

Alexander Norén, som behövde skjuta lågt för att få spelare vidare efter en parrunda i torsdags, kom in ett över par för dagen och var därmed sex slag från kvalgränsen som drogs vid –5.

Norrmannen Viktor Hovland (–8), som förra veckan tog sig in topp 50 i världen, är delad 20:e man inför helgen och får sällskap av landsmannen Kristoffer Ventura, som är sju under par och delad 30:e med bland andra Norlander.

Klicka här för att komma till helgens ledartavlor


Text: Bo Steffensen • 2020-07-04
TournyttAlexander NorenChris KirkHenrik NorlanderPGA TourViktor Hovland
Scroll to Top