Jon Rahm är negativt inställd till Ryder Cup utan supportrar. Foto: Getty images

Tournytt

Rahm om publikfritt Ryder Cup: ”Ingen poäng”

Ryder Cup är planerad till slutet av september. Men blir tävlingen av om publik inte tillåts besöka Whsitling Straits? Jon Rahm menar att åskådarna är ett måste.

Text: Jesper Johansson • 2020-06-10

Ska Ryder Cup spelas utan publik? Sedan coronapandemins utbrott har det varit en diskussion om lagtävlingen planerad till slutet av september ska bli av i år, då många anser att det är en tävling som kräver sin publik.
Andra har sagt att man måste spela Ryder Cup i år, då 2021 är ett år med Presidents Cup och uppskjutna OS i Tokyo.

I senaste Svensk Golf Podcast säger Wille Schauman, CMore Golf-kommentatorn, att han inte tror tävlingen spelas i år. Anledningen är att publik är av högsta vikt i lagtävlingen.
– Det känns inte ansvarsfullt att skicka in 40-50 000 personer. Även om det är betydligt större än en fotbollsarena kommer det uppstå vissa flaskhalsar som inte går att undvika. Entréer, kiosker och vissa läktare som runt ettan för att bygga upp stämningen.
– En stor del av Ryder Cup-upplevelsen är att publiken faktiskt är där och skapar stämning, säger Schauman.

LYSSNA: PGA Tour-uppladdning med Wille Schauman

I veckan spelas det en PGA Tour-tävling för första gången sedan i mars och i samband med det har ett antal spelare uttalat sig om Ryder Cup, som alltså ska spelas på Whistling Straits senare i år. En av de som uttalat sig är Jon Rahm – och han skräder inte med orden.
– Om Ryder Cup inte har supportrar eller en limiterad mängd supportrar borde tävlingen inte spelas. Då finns det ingen poäng. Det är den ultimata underhållningen. Det är den vecka då vi inte spelar för oss själva, vi spelar för Europa, vi spelar för USA och framför allt spelar vi för fansen. Det är supportrarna som gör hela den här tävlingen till vad det är, sa Rahm inför veckans Chales Schwab Challenge.

Även Jordan Spieth uttalade sig under en presskonferens.
– Jag skulle fortfarande vilja spela, även utan supportrar. Det är fortfarande en tävling, du har förtfarande dina lagkamrater och du spelar fortfarande för ditt land. Et kommer också finnas gott om intresse för folk att se på tävlingen ändå. Men det skulle till 100 procent vara något annat.

Enligt Steve Stricker, kapten för USA:s lag, ska ett beslut om Ryder Cup tas i veckan eller nästa vecka. Vad som sker återstår att se.


Text: Jesper Johansson • 2020-06-10
TournyttJon RahmJordan SpiethPGA TourRyder CupTournytt
Scroll to Top