Världstvåan Jon Rahm är på jakt efter Rory McIlroy, som rankas etta. Foto: Getty images

OWGR

Världsrankingen drar igång nästa vecka

Rory McIlroy har sedan i mars varit ohotad som världsetta, då ingen kunnat passera honom på den frysta världsrankingen. Det är dock slut på det från och med nästa vecka.

Text: Jesper Johansson • 2020-06-04

Varje vecka får vi en ny världsranking. Så har det varit sedan 1986.
Men i år har den, som så mycket annat, stannat upp. Anledningen är förstås coronapandemin som gjort att inga proffstävlingar kunnat spelas.

Och med rankingens uppbyggnad tappar spelarna poäng varje vecka, så länge de inte spelar in mer i en annan tävling. Därför skulle spelare som var jättebra för till exempel två år sedan tappa mot de som varit bra nyligen – även om det egentligen inte är så som rankingen ”ska” fungera.

Det var i mars som man valde att frysa rankingen då alla professionella tävlingar avbröts men i och med att PGA Tour och Korn Ferry Tour startar igen nästa vecka, kommer också rankingen återupptas.

Charles Schwab Challenge kommer nästa vecka att ha sitt bästa startfält någonsin. Spelare som Rory McIlroy, Jon Rahm och Brooks Koepka ska delta. Som det ser ut nu ska tävlingen ha totalt 72 världsrankingpoäng till vinnaren och startfältet är det starkaste sedan BMW Championship 2019.

Jättekul, förstås. Men hur är det för spelarna som inte har spelrättigheter på PGA Tour?
European Tour-spelarna kommer nämligen inte kunna spela om rankingpoäng förrän i juli, då vår egen kontinents tour drar igång med en ”UK Swing” i sex veckor. Det här ska dock vara inräknat i någon slags formel när rankingen till en början nu räknas ut så att ET-spelarna inte straffas för hårt.

Damernas ranking har inte heller uppdaterats sedan mars månad. Det är fortfarande oklart när den startar igen.

Så här har toppen av herrarnas ranking sett ut sedan den stannade av på grund av coronapandemin:

Här är svensktoppen:


Text: Jesper Johansson • 2020-06-04
TournyttBrooks KoepkaJon RahmRory McIlroyTournyttVärldsranking
Scroll to Top