Henric Sturehed med sin 59-boll. Foto: Privat

Drömgräns

Sturehed slog till med 59-rond

Från februari till juli ska Henric Sturehed ha ett försäsongsläger. Frågan är hur bra han kommer bli, då han redan nu skjutit en 59-rond på hemmabanan...

Text: Jesper Johansson • 2020-04-29

Coronapandemin gör att världens professionella golfare inte kan tävla. De stora tourerna har tvingats stänga ner och med många länder helt satta i karantän är den professionella golfen i dvala. Detta stämmer i nästan alla länder. Men Sverige är ett undantag.

Eftersom vårt land har en annan strategi är golfbanor öppna och vi glada amatörer kan vara ute i naturen och svinga. Detta gäller även för proffsen – och vissa av dem utnyttjar det.

Henric Sturehed är en av dem. Östgöten har inte spelat en tävlingsrond sedan februari men har trots det hållit igång genom att träna golf i fyra timmar per dag och gym därutöver.
– Jag ser det som ett väldigt långt träningsläger. Jag har faktiskt dragit ner träningsmängden med 1,5 timme per dag. Det måste fortsätta finnas att sug att gå ut och göra något bra av träningen, säger han till Svensk Golf.

Det är fortfarande oklart när golfsäsongen väl kommer att dra igång. Men när den gör det ska Sturehed vara väl förberedd.
– Det jag vill ta med ur den här pandemin är att starta träningssäsongen bättre än alla andra. Det är min synvinkel på detta. Med tanke på att många konkurrenter ute i Europa inte ens får träna så är det extra viktigt att ta vara på den här tiden.
– Det är viktigt för mig att göra något bra av uppehållet. Dessutom har ju den milda vintern gjort att banorna är i ett jättebra skick.

Henric Sturehed är medlem på Landeryds GK i Linköping och den stora träningsmängden ser ut att ge resultat.

Under tisdagen gick han nämligen ut på Landeryds södra bana och sköt en score på 59 slag. Banan har par 70 och under varvet gjorde han nio birdies och en eagle.
– Det var inget jag förväntade mig. Det var fyra grader och duggregn när vi startade ronden. Regnet tilltog sedan… Jag hade inte riktigt 59 slag i huvudet när jag gick ut för att spela. Men det är väl så man ska göra egentligen varje dag: ta ett slag i taget.

Vad var det som gjorde scoren så bra?
– Jag slog bollen extremt nära på vartenda hål. 18 hål i rad slog jag upp bollen så jag hade en bra chans. Tyvärr är ju inte alla dagar likadana men det är kul att träningstiden man lägger ner, att man får utdelning på det här sättet.

En 59-rond är förstås helt otroligt bra. Men när Svensk Golf talar med Sturehed är känslan att det nästan kunde blivit en ännu lägre score.
– Efter min eagle på hål 16 var jag på väg mot 59 slag. På hål 17 slog jag sedan upp bollen till 2,5 meter och missade birdieputten. På hål 18 slog jag upp den till 2 meter och missade den också. Det är märkligt men jag var närmare en lägre score än en högre.
– Det kanske var bra att jag inte gick på 57 slag. Då hade ingen trott mig…


Text: Jesper Johansson • 2020-04-29
TournyttChallenge TourEuropean TourHenric SturehedTournytt
Scroll to Top