Ernie Els slutar som kapten för internationella laget. Foto: Getty images

Presidents Cup

Els: ”Förstår varför folk blir diktatorer”

Ernie Els kommer inte vara kapten under nästa Presidents Cup, även om han har svårt att släppa ifrån sig känslan av makt.

Text: Jesper Johansson • 2020-02-11

När Presidents Cup spelades i december 2019 lyckades USA komma tillbaka efter ett stort underläge och vinna med 16–14 mot det internationella laget. Ernie Els var kapten för det förlorande laget och nu meddelar han att han inte planerar att vara det igen, att han gjorde vad han kunde för att då laget att vinna.

Enligt rykten ska Els ha meddelat det internationella laget redan i Australien, där lagtävlingen spelades. Efter det ska han ha tänkt över beslutet ett flertal gånger och Jay Monahan, PGA Tour-chefen, ska ha försökt övertala honom så sent som i januari.
– Det där var så bra jag kunde göra det. Jag gav mitt allt. Jag hade en möjlighet och satsade allt. Jag tycker inte man ska få en andra chans, säger sydafrikanen till Morning Read.

Men bara för att han beslutat sig för att pensionera sig som kapten för internationella laget var det inte ett enkelt beslut. Tvärtom.
– Jag vill göra det. Det är en stor del av mig som vill det, men jag vet att det jobbigaste är att ta ett steg åt sidan. Jag förstår varför folk blir diktatorer – man kan bli beroende av makten.

Vem som blir ny kapten för internationella laget återstår att se. Men traditionellt har vice kaptener ofta blivit utvalda. Därmed lär oddsfavoriterna vara KJ Choi, Geoff Ogilvy, Trevor Immelman och Mike Weir. Enligt Golf Channel lär den nya kaptenen presenteras under antingen Players Championship eller Arnold Palmer Invitational.

Nästa lagmatch mellan USA och internationella laget spelas på Quail Hollow 2021. Om den n��gon gång i framtiden spelas i Sydafrika kommer det finnas ytterligare ett alternativ som kapten. Den så bestämda Ernie Els har nämligen gläntat på den dörren.
– Om den någonsin kommer till Sydafrika och jag inte är för gammal. Då vill jag vara en av kandidaterna till jobbet.


Text: Jesper Johansson • 2020-02-11
TournyttErnie ElsPresidents CupTournytt
Scroll to Top