Rory McIlroy tvekar inte på att slå sin driver. Den orädda inställningen är vad som ska bära frukt 2020. Foto: Getty images

PGA Tour

Orädd McIlroy siktar på positionen som världsetta

Rory McIlroy har lyckats åstadkomma det mesta i sin golfkarriär. Det har lagt grund för hans inställning till sporten framöver.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-23 Uppdaterad 2020-01-23

Rory McIlroy ska i veckan spela sin första tävling för 2020. Efter förra årets debut i Farmers Insurance Open har nordirländaren återvänt till Torrey Pines och det är med positiva minnen från förra årets femteplats han ska börja säsongen under torsdagen.
– Det här är en tävling jag alltid älskat att se på TV. Många riktigt häftiga saker har hänt här genom åren och det var spännande att spela här förra året. Nu, ett år senare, är jag lite mer bekväm med golfbanorna i den här tävlingen. Jag är exalterad över att få starta året nu, sa McIlroy under en presskonferens inför veckans tävling.

En av de mest spännande saker som skett på Torrey Pines var när Tiger Woods vann sin näst senaste major här, 2008. Om du vill höra mer om den historien kan du lyssna när Robert Karlsson förklarar vad som hände, han spelade nämligen tillsammans med Woods den tävlingen.

Just majortävlingar är något Rory McIlroy, i sina mått mätt, kanske inte har tillräckligt många segrar i. Senast han vann en major var 2015. Inställningen till de tävlingarna har dock förändrats. I somras inledde han The Open hemma i Nordirland med en boll out-of-bounds och kvadrupel på scorekortet. Efter det tyckte många att han spelat för vågat och att han istället skulle spela mer passivt och välja sina lägen. Rory McIlroy tycker precis tvärtom.
– Det passar inte mig som golfare att vara försiktig, att försöka spela konservativt eller på så sätt många andra spelar. Jag har mitt eget sätt att spela och hittills har det fungerat, även om det då och då inte gör det. Jag är orolig över att jag blir för försiktig eller konservativ.

Läs mer: Tiger Woods första tävling för året – så sänds veckans tävlingar

Beslutet att bli mer vågad skedde efter majortävlingen på Royal Portrush i somras.
– Jag sa till mig själv efter den majortävlingen att ’jag är 30 år, jag har åstadkommit i princip allt jag velat åstadkomma i karriären. Varför ska jag vara försiktig?’.
– Allt som jag gör från och med förra året och framåt är bara grädde på moset. Det är inställningen jag har och vad jag försöker ha varje gång jag spelar golf.

2011 till 2014 lyckades Rory McIlroy vinna fyra majortävlingar, mycket tack vare hans inställning. Det fungerade även efter majortävlingen på Nordirland. Han deltog i tio tävlingar efter det 2019 och vann två av dem. Utöver fler majorsegrar är Rory McIlroy nu också på jakt efter en titel han haft i 95 veckor: positionen som världsetta. Vid en seger i veckan kan han lyckas ta sig upp på golftronen.
– Om jag bara gör vad jag gjort senaste året kommer jag få mina chanser. Så jag sätter inte press på mig själv att fixa det den här veckan. Om jag bara spelar bra nog under en tillräckligt lång tid kommer jag förhoppningsvis ta mig dit.Text: Jesper Johansson • 2020-01-23
TournyttPGA TourRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen