Brooks Koepka är tillbaka efter en efterhängsen knäskada. Foto: Getty images

Skadefri världsetta

Koepka tillbaka på banan efter ”olidlig” smärta

Världsettan har behövt rehabträna i två omgångar under hösten och vintern på grund av ett knä som strular.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-15 Uppdaterad 2020-01-15

Världsettan Brooks Koepka är tillbaka på golfbanan i veckan. Amerikanen deltar i Abu Dhabi HSBC Championship på European Tour och han gör det med ett nyrehabiliterat knä – igen.
Fyrfaldige majorvinnaren började känna av ett ämmande knä redan i mars men det var först efter Tour Championship i augusti som han valde att göra något åt det.

En stamcellsoperation skulle göra att smärtan försvann och efter några månaders rehabilitering hade han tagit sig till Sydkorea för att delta i CJ Cup. Men där var olyckan framme.
– I Korea slet jag sönder knät igen och knäskålen flyttades in i det skyddande fettlagret i knät. Det var olidligt. En enorm smärta. Verkligen inte roligt, säger Koepka inför sin årsdebut.

Den nyuppslagna skadan gjorde givetvis att Koepka inte kunde delta i resterande tävlingar under 2019. Presidents Cup och Hero World Challenge ställdes båda in. Faktum är att skadan var så allvarlig att han inte slog en enda boll innan julhelgen. Han är inte helt återställd än så länge. Till reportrar på plats säger världsettan att knät antagligen inte kommer att kännas som vanligt på en lång tid framöver. Trots det är han nöjd med rehabiliteringen.
– Knät känns stabilt. Sedan Korea och fram till 1,5 månader sedan var känslan att vad som helst kunde hända med knät. Att knäskålen kunde åka till vänster, bakåt eller så.
– Även när läkarna gav mig grönt ljus var jag osäker på hur det skulle kännas och om det någonsin skulle kännas som vanligt igen.

LÄS MER: Så ser du ET-tävlingen i Abu Dhabi

Knäskadan är inte den enda som hämnat världsettan. 2018 missade han bland annat The Masters på grund av en ömmande handled. Nu hoppas han gå in i 2020 med bättre koll på sin egen hälsa.
– Man vet inte vad man saknar förrän man mister det. Jag har saknat att tävla. Jag har saknat att komma till en tävling och förbereda mig. Jag har inte haft något att se fram emot. Tre månaders vila är inte roligt.


Text: Jesper Johansson • 2020-01-15
TournyttBrooks KoepkaEuropean TourTournytt
Rulla till toppen