Henrik Stenson och Annika Sörenstam höll en videokonferens inför sommarens golffest på Bro Hof. Foto: Getty images

Scandinavian Mixed

Stenson om största utmaningen

En nyskapande proffstävling ska spelas i Sverige i sommar. Tävlingens två värdar, Annika Sörenstam och Henrik Stenson, har pratat om tävlingens utmaningar.

Text: Eric Franzén • 2020-01-09 Uppdaterad 2020-01-09

Henrik Stenson och Annika Sörenstam har trängt ihop sig framför en datorskärm vid en avskild plats på Lake Nona Golf & Country Club, utanför Orlando i Florida. Några timmar tidigare startade de tisdagen med ett framträdande i Golf Channels morgonprogram. De två främsta svenska golfspelarna genom tiderna finns framför datorn för att uppfylla ännu ett åtagande i rollen som ambassadörer för Scandinavian Mixed. Något som i detta fall innebär en dryg halvtimme framför en app för videokonferenser där representanter från svenska mediakanaler bollas in av en moderator för att ställa frågor inför premiären av den historiska tävlingen på Bro Hof Slott GC.

Och frågor finns det givetvis. För den första gången på allra högsta Europatournivån ska damer och herrar tävla om samma titel och prissumma – och det på samma bana. Från olika tees men mot samma flaggplaceringar. 
OS i Rio samt herrarnas och damernas US Open på Pinehurst 2014 dyker givetvis upp i konversationen. Det är relevanta exempel, som dock inte kan ge oss hela sanningen. Detta var två mästerskap där herrar och damer visserligen spelade på samma banor, men där tee- och flaggplaceringar kunde anpassas individuellt efter aktuella förhållanden. Så blir det inte på Bro Hof Slott och The Stadium Course.
– Jag ser det som den största utmaningen, konstaterar Henrik Stenson när banans uppsättning behandlas.
– Det är nog en av de svåraste delarna. Detta blir en grej som vi måste finslipa. För att det är viktigt att det blir rätt. Att det inte blir en massa diskussioner. Det ska egentligen inte vara någon fördel för någon, instämmer Annika Sörenstam.   

Under 2014 års US Open spelade damerna Pinehurst no 2 drygt 830 meter kortare än herrarna under 2014 års US Open. Under OS i Rio skiljde det 805 meter. Det är siffror från statiska scorekort som i någon mån ger en möjlig fingervisning om vilken längdmässig skillnad vi kan få se på Bro Hof – beroende på väder, vind och spelytornas aktuella hårdhet.

LYSSNA: Så skapades golfens hetaste tävling – Scandinavian Mixed

Bro Hofs utmärkta teesystem är dock bara en faktor av flera i banans uppsättning. Där ska man i allra bästa fall kan hitta en balans som inte stänger dörren för ett liknande scenario som i fjolårets Jordan Mixed Open. Spelare från den europeiska challengetouren, seniortouren och damtouren tävlade där mot varandra på en och samma bana. Som segrare stod challengetour-spelaren Daan Hulzig, efter att han pressats hårt av Meghan MacLaren under sista nio. 
– Det är en fråga om att ha tillgång till all information som finns. USGA har haft ett antal tävlingar där de sparat statistik. Många av de siffrorna kommer från US Open 2014 på Pinehurst. Där dokumenterades varenda slag. Det här har inte bara med längden att göra, men det är en stor del tillsammans med höjden på ruffen, hårdheten och snabbheten på greenerna. Så det är många faktorer som man måste titta på, säger Annika Sörenstam.
– Jag har redan pratat med både Micke Eriksson (Tournament Director, European Tour) och några andra som är involverade. De har mycket statistik som från några av de andra tävlingarna som Europatouren också arrangerat ihop med Ladies European Tour att titta på för att få fram vad man tror är bästa setupen. Någonstans vill du att vi ska slå samma klubbor in mot greenen på ett par 4. Att både killen och tjejen har en järnsjua kvar på inspelet. Precis som på en enskild damtävling eller enskild herrtävling har du några spelare som slår långt och några som slår kort, och en hel drös i mitten. Det går inte att täcka upp för alla olika typer av spelare på herr- och damsidan och få det perfekt, utan någonstans får man jobba efter ett snitt och försöker få det så bra som möjligt, säger Henrik Stenson

Ja, The Stadium Course kommer att få en avgörande roll i hur premiärupplagan av Scandinavian Mixed landar i golfvärlden. Stenson och Sörenstam är ense i att det spelar mindre roll om en dam- eller herrspelare höjer pokalen framför slottet på söndagen. Det viktigaste är att tävlingen på en bana som erbjuder båda delar av fältet en vettigt balanserad bana. 
– Ser jag till mig själv kommer jag hellre femma med fyra tjejer framför mig eftersom jag får världsrankingpoäng som bästa kille, säger Stenson med ett snett leende.



Text: Eric Franzén • 2020-01-09
TournyttAnnika SörenstamHenrik StensonScandinavian InvitationTournytt
Scroll to Top